Jan Vlooswijk, Elly Streng-Dunnewold, Ted de Wit en Gert SLuijs van de Zeskampploeg en Spel Zonder Grenzen 1975. (Foto: Paul van den Dungen)
Jan Vlooswijk, Elly Streng-Dunnewold, Ted de Wit en Gert SLuijs van de Zeskampploeg en Spel Zonder Grenzen 1975. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Tijd voor reünie Montfoortse Zeskamp-ploeg uit 1973

Het is 45 jaar geleden en een aantal is inmiddels overleden, maar de herinnering aan het NCRV-spel 'Zeskamp' en de internationale variant 'Spel Zonder Grenzen' staat de deelnemers nog helder voor de geest. Hoogste tijd voor een reünie.

Montfoort - Mappen vol foto's en krantenknipsels uit de Rijn en Gouwe en Zenderstreeknieuws, maar ook uren beeldmateriaal van televisie-uitzendingen van het Spel zonder Grenzen, tonen een haast onvoorstelbaar tijdsbeeld. Het is het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw. De televisie is aan zijn definitieve opmars begonnen, het aantal zenders nog beperkt tot twee. Toch zat Nederland op die zaterdagavonden aan de buis gekluisterd om te kijken hoe de verschillende ploegen het Zeskamp-spel speelden met onderdelen als zeephelling en trapkar-races. Ook Montfoort. Ted de Wit: "Ook Montfoort deed mee. Van de 90 kandidaten die zich hadden aangemeld bleven er uiteindelijk 22 over; 11 mannen en 11 vrouwen. Het strengste selectiemiddel was toch wel de stormbaan van de Kromhoutkazerne in Utrecht die voor de nodige afvallers zorgde."
Bij Thermagas in Montfoort mocht het team zich van directeur Bonekamp ons voorbereiden. ''Een uitgelezen locatie", zegt Jan Vlooswijk.
Team Captain was de nu inmiddels 84-jarige Gert Sluijs, die nog vol enthousiasme talloze herinneringen ophaalt. "We speelden het Zeskamp spel in Zwijndrecht, Leiden en Rotterdam, maar ook in Wierden, Steenwijk en Hoogvliet. In Groningen behaalden wij in 1973 de 2e plaats en waren wij verzekerd van deelname aan Het Spel Zonder Grenzen, de internationale variant.
In 1975 speelde Nederland in Mannheim tegen België, Frankrijk, Engeland en Italië. "Ik was net 20 jaar" zegt Elly Streng. Als ik nu naar de beelden kijk dan komen er wel heel veel herinneringen boven." Ted de Wit zegt dat hij na afloop er heel erg de pest in had, niet gewonnen te hebben. De zegetocht in Montfoort maakte dat helemaal goed. Honderden mensen wachtten de bus op en bij het Stadhuis in de Hoogstraat was de huldiging. Eén groot feest.
Het Spel zonder Grenzen was een internationale variant van de Europese Radio-unie, waarin teams uit verschillende landen met elkaar de strijd aanbonden. In Nederland werd het programma uitgezonden door de NCRV en de TROS. Het avondvullend programma, gepresenteerd door Dick Passchier, Judith Bosch en scheidsrechter Barend Barendse, bezorgde ook de kijkers in Montfoort vele spannende uren.

Op zaterdag 26 oktober wordt er in het St. Joseph van 19.00 tot 23.30 uur een reünie gehouden. Deelnemers en hun partners zijn van harte welkom, maar ook andere belangstellenden die in de jaren 1973-1975 de Zeskamp-ploeg steunden. Er zijn televisiebeelden te zien van de wedstrijden in Groningen, Leiden en Mannheim. Opgeven kan door € 20 p.p. te storten op rekeningnummer NL06 INGB 0674 6343 30 t.n.v. Streng Zeskamp o.v.v. Reünie 26 oktober.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden