Foto: Foto:
De columns van Margreet

Rust……

Noodgedwongen hou ik momenteel in mijn leven veel meer rust. Ik moet wel. De chemokuren, die gelukkig nu klaar zijn, dwingen mij veel pauzes te nemen. Voeten op de bank, een middagdutje en gewoon niets doen. Het helpt me om niet onderuit te gaan en de man met de hamer uit mijn buurt te houden. Gelukkig had ik afgelopen jaren al geleerd om meer rust en stilte in mijn leven te brengen en dat maakt het nu een stuk makkelijker. Ik ben niet zo bang meer voor stilte en niets doen.

Burn-out beroepsziekte nummer één

In het nieuws las ik dit weekend opnieuw dat de Arbo Unie de noodklok luidt in verband met de hoge stress in het leven van werkenden en scholieren. Burn-out is beroepsziekte nummer één geworden. In de afgelopen twintig jaar is het aantal verdubbeld. Lang leven de 24-uurs economie. Lang leven de lat die vaak hoog ligt vanaf de basisschool af. Lang leven de hoge hypotheeklasten, de hoge levensstandaard en de overprikkeling op vele gebieden. U weet wel waar ik het over heb. In het artikel noemt hoogleraar stressexpert Willem van Rhenen drie basisbehoeften van een mens, autonomie, verbondenheid en bekwaamheid. Klinkt wel goed, maar tegelijk denk ik dat ze alle drie makkelijk een trigger zijn om maar meer te blijven doen en presteren. Als ik op internet naar synoniemen zoek voor rust, dan vind ik mooie input om serieus wat aan onze onrust en drukte te doen.
Om je te inspireren, naast alle andere goede adviezen, noem ik er een paar. Gemoedsrust, kalmte, sereniteit, stilte, verademing, vrede, evenwicht, ontspanning, pauze, stilstand, verpozing, beheerstheid, harmonie, dutje, pensioen, geluidloosheid, of stoppen ook al ben je nog niet klaar. Helaas zullen de meesten onder ons dagelijks dit gevecht aan moeten blijven gaan.

Margreet Nagtegaal 

Shopbox

Meer berichten