Boerenverstand


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Boerenverstand

Eerlijk gezegd vind ik een aantal items in het nieuws behoorlijk ingewikkeld aan het worden. Het stikstofdebat, de Brexit, klimaat en noem maar op.

De afgelopen protesten van de boeren vond ik meestal okay. Soms is het domweg nodig om zo massaal aandacht te vragen voor je situatie dat zelfs het lamleggen van een deel van Nederland best geoorloofd is. Ik draag boeren en hun harde werken een warm hart toe. Het raakte me dat ze massaal en eensgezind door ons land ronkten op hun opgepoetste handelsmerk de tractor. Ik hoop dat ze die positiviteit uit kunnen blijven stralen. Binnenkort komt waarschijnlijk de bouwwereld ook op voor hun belangen. Dat mag natuurlijk ook.

Stikstof, je ziet het niet en je ruikt het niet

Stikstof, waar hebben we het over? Je ruikt of ziet het niet. Maar volgens allerlei metingen vormt het een grote bedreiging voor de natuur en daarmee ook voor ons zelf. Voor mens en dier is stikstof – als essentieel bestanddeel van enzymen - een energiebron en bouwstof voor het lichaam. Maar er is teveel van het goede, teveel van stikstof dus. Het landschap dichtbij en in veel natuurgebieden leidt schade doordat snelgroeiende planten teveel ruimte innemen. De biodiversiteit aan planten en dieren wordt bedreigd. Ik hoop dat er na al die protesten goed naar elkaar geluisterd wordt. Dat geldt voor zowel de boeren, de burgers, en de bouw. We hebben het stikstof probleem met elkaar veroorzaakt. Nu moeten we het ook met elkaar oplossen. Ieder zijn deel. Tot behoud van onze mooie en kostbare natuur. Ik hoop dat de boeren, de bouwlieden, de politiek en de vele anderen die in deze problematiek verwikkeld zijn hun boerenverstand en heel wat creativiteit zullen gebruiken om oplossingen te vinden. Maar ik heb makkelijk praten. Ik ben geen boer en geen bouwvakker. En zit al helemaal niet in de politiek!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten