Logo zenderstreeknieuws.nl


Nee, er kon echt niemand meer bij in het St. Joseph tijdens weer zo'n weergaloze avond over het Montfoort van toen. (Foto: Cultureel Montfoort)
Nee, er kon echt niemand meer bij in het St. Joseph tijdens weer zo'n weergaloze avond over het Montfoort van toen. (Foto: Cultureel Montfoort) (Foto: )

Gewoon wat verhaaltjes en plaatjes van vroeger...

Hoe krijg je een bomvolle zaal stil, ontroerd, aan het lachen en geboeid. Gewoon een verhaaltje vertellen en wat plaatjes laten zien. Van vroeger.

Montfoort - Het is Cultureel Montfoort in samenwerking met Stichting Oud Montfoort opnieuw gelukt om veel inwoners en oud-inwoners een plezier te doen met een avondje Oud-Montfoort. Al ver voor 19.00 uur kwamen de eerste bezoekers om foto's te kijken die uitgestald lagen in de zaal en herkenning en verhalen uit te wisselen.
Stichting Oud Montfoort is nog maar pas opgericht en voorzitter Lex van Wijk gaf in zijn openingswoord een korte introductie over doelstelling en plannen. Peter Versloot liet prachtige beelden zien van Het Oude Stadhuis en de IJsselpoort, compleet met de historische feiten en verhalen. Het ontstaan van de knopen-industrie en de naam knopendraaiers werd aan de hand van beelden duidelijk toegelicht.
Welk bijzonder materiaal er in de Oudheidkamer ligt, vertelde Kees Bazuine. In een maandelijks wisselende expositie is het te zien in het Huis der Gemeente. Fred Dewachter kreeg met zijn humor al snel de lachers op zijn hand met zijn beelden over het transport en de middenstand. Hij ontlokte menig "oh ja" "kijk, dat is die".
Het hoogtepunt was echter wel de filmpresentatie door Hans Bruijnel met films, gemaakt door zijn vader, zo'n 60 jaar terug; vergezeld door zijn enthousiaste toelichting op de personen en de gelegenheden waarvan de beelden waren gemaakt. Geweldig om te zien hoe Montfoort destijds functioneerde, de aanleg van riolering was een belevenis. Tot in de jaren '60 was immers de ton nog in gebruik. Vele bezoekers zagen hun ouders en grootouders in beeld. In de film kwam ook de voor vele bekende – Kijzer de Jood – naar voren. Zijn alom bekende fiets stond tentoongesteld. De avond kon niet meer stuk.

Vanwege de grote belangstelling komt er een tweede avond en wel op 19 maart 2020. Reserveren kan via www.cultureelmontfoort.nl. Geen losse verkoop aan de zaal. Ook nu geldt: vol is vol.

Shopbox

Meer berichten