Christine van Rooijen sluit op 31 december haar bakkerij en winkel; 90 Jaar nadat haar opa er in 1929 begon. (Foto: Paul van den Dungen)
Christine van Rooijen sluit op 31 december haar bakkerij en winkel; 90 Jaar nadat haar opa er in 1929 begon. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Einde aan 90 jaar bakkerij Van Rooijen

Bakkerij Van Rooijen aan de Hoogstraat in Montfoort houdt na 90 jaar op te bestaan. Het zijn de noodzakelijke grote investeringen die de huidige wet- en regelgeving voorschrijft, waardoor Christine van Rooijen tot dit besluit is gekomen.

Montfoort - Het was opa Willem van Rooijen die in 1929 de bakkerij overnam van Theodorus Rijnhout, die daar vanaf 1904 zijn brood bakte. Daarvoor zat er sinds 1885 bakker Johannes Petrus Korrel. Al 134 jaar zit er in dit pand een bakkerij en mogelijk nog veel langer want het heeft er alle schijn van dat er voor Korrel ook al een bakker was gevestigd. Christine van Rooijen: "Ondanks alle speculaties die in Montfoort de ronde doen kan ik alleen maar zeggen dat ik op dinsdag 31 december 2019 om 16.00 uur voor de laatste keer de deuren sluit. Daarmee voorkom ik dat ik in 2020 grote investeringen moet gaan doen die ik niet kan opbrengen. Ik heb geen opvolger en al zou ik tot mijn pensioen doorgaan, dan nog zit ik jarenlang in de schulden. Ik zit hier nu 33 jaar, waarvan eerst nog een aantal jaren samen met mijn vader. Tot de dag van vandaag heb ik dit vak met alle plezier uitgeoefend."

Christine vertelt dat het bakkersvak een uitstervend beroep is. Landelijk verdwijnen er jaarlijks 75 zelfstandige bakkers, waar maximaal 5 jonge bakkers voor terug komen. Ook voor bakker Marcel, die al 22 jaar bij Christine werkt, komt er een einde, maar gelukkig heeft hij al een nieuwe baan gevonden, waar hij meteen na de sluiting gaat beginnen. Ook Sophie, de zus van Christine, die op industrieterrein IJsselveld haar broodjeszaak 'Zus en Zo' runt, stopt daar per 1 december mee. Zij vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Maar haar klanten weten inmiddels al dat de zaak gewoon blijft bestaan en wordt overgenomen door Louise Baauw. Louise werkte eerder al 25 jaar bij Christine in de winkel.

Als Christine aan het vertellen gaat en herinneringen ophaalt, dan zijn dat in ieder geval de bakcursussen die ze 25 jaar lang, vier avonden in de week samen met haar vader gaf. Heel wat inwoners van Montfoort en van ver daarbuiten volgden die cursus. Maar ook waren daar de kinderfeestjes in de bakkerij. Verjaardagspartijtjes waar de jarige samen met vriendjes en vriendinnetjes taartjes leerde maken en natuurlijk ook opeten. Maar de tijden zijn veranderd. Christine: "Natuurlijk hoop ik op een nieuwe bakker in dit pand. Dat zou het mooiste zijn, ook voor Montfoort. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Ik zoek een baan en sta overal voor open. Een baan bij een bakker lijkt me wel wat. Ik heb ook mijn horecapapieren dus dat is misschien ook een optie. Ik moet wel met mensen kunnen werken, zoals ik dat jarenlang heb gedaan. Misschien is taxichauffeur wel iets voor mij", besluit ze grijnzend.
 

Op vrijdag 1 november houdt Christine van 18.30 - 20.00 uur in de winkel een speciale verkoop van decoratiemateriaal, etalagemateriaal, bak snuisterijen, taartversieringen en -benodigdheden. Voor wie interesse heeft is het een unieke gelegenheid om er een kijkje te gaan nemen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden