Afscheid van Pieter


Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders,
Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders, (Foto: )
Column: Wethouder(s)

Afscheid van Pieter

Zeven jaar geleden kreeg Oudewater een nieuwe eerste burger. En deze week neemt hij afscheid. Zijn onbekendheid met het ambt deed destijds niet eens zoveel monden roeren. Dat hij van de SGP was des te meer. Oudewater is immers geen bijbelriemgemeente, verzuchtte menigeen. Maar Pieter is niet dé SGP en vice versa. Dát is wel gebleken.

Je moet in Oudewater wel onder een hele dikke steen gelegen hebben om het verschil dat Pieter maakte niet gemerkt te hebben. Vanaf dag 1 heeft hij zich met hart en ziel in de Oudewaterse samenleving gestort. En daartoe kreeg hij direct alle gelegenheid met de vogelgriep. Hekendorp raakte destijds even afgesplitst van Oudewater, in elk geval niet rechtstreeks bereikbaar. Pijnlijke beslissingen die 150.000 kippen hun leven kostte, die het bestaansrecht van een lokale onderneming in de waagschaal zetten, en zo met empathie gebracht, dat de betrokkenen zich dat laatste nog steeds herinneren. En vervolgens een brandweerkazerne die dan weer wel, dan weer niet zou blijven, en uiteindelijk prachtig gerenoveerd is, omdat Pieter als weinig anderen besefte wat de vrijwillige brandweer voor de lokale gemeenschap betekent. En had de Koning Oudewater bezocht zónder de inzet van Pieter?


Dat alles hou je niet met oprechtheid vol als het niet uit jezelf komt. Zijn interesse in mensen, in hun lief en leed, is wat blijvend herinnerd zal worden. Door de mensen die hij geraakt heeft. En door de mensen die daar getuige van zijn geweest. Maar voor de kern van Pieter's burgemeesterschap in Oudewater, iets menselijks voor medemensen betekenen, hoef je echt geen eerste burger te zijn. Het is een vaardigheid waar wij allemaal, elke burger afzonderlijk, over beschikken. En deze tijd van social media, fake-news en andere verwarring zaaiende hypes heeft bovenal menselijkheid nodig.

In ons college hebben we ons wel even afgevraagd of Oudewater niet onder de 10.000 inwoners zou zakken met het vertrek van Pieter en zijn familie. Dat is niet het geval, we blijven op sterkte, dat dan weer wel.

wethouder Bob Duindam - Oudewater

Shopbox

Meer berichten