Arnold van Zwol kijkt toe bij de aanleg van de nieuwe speeltuin in de Schepenenstraat. (Foto: Paul van den Dungen)
Arnold van Zwol kijkt toe bij de aanleg van de nieuwe speeltuin in de Schepenenstraat. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Schepenenstraat heeft zijn nieuwe speeltuin

In oktober 2018 sommeert de gemeente Montfoort de bewoners van de Schepenenstraat per brief om hun zelf aangelegde speeltuin weg te halen. Bewoner Arnold van Zwol, die de speeltuin op eigen kosten heeft gebouwd en ook onderhoudt is het daar niet mee eens. Een lange weg begint.

Montfoort - In eerste instantie gebeurde er helemaal niets. Nog maandenlang is de zelf ingerichte speeltuin van Van Zwol blijven staan tot eind vorige week. Alle speeltoestellen zijn door hemzelf verwijderd en afgelopen maandag is de gemeente begonnen met het opnieuw inrichten van de speeltuin. De grond werd door de firma Looman geëgaliseerd en er werd een kuil gegraven voor het plaatsen van een nieuwe trampoline. Dat laatste tot verbazing van iedereen, omdat ook de plaatsing van (particuliere) trampolines al door de gemeente was verboden. Arnold van Zwol zegt dat niet hij alleen, maar ook andere bewoners een brief hadden gekregen waarin werd gevraagd om de zelf geplaatste trampolines weg te halen. Van Zwol: "Er is veel overleg geweest met de gemeente maar ook met de lokale politieke partijen. Dat heeft geresulteerd in een gesprek tussen wethouder Ivo ten Hagen, beleidsmedewerker Groen, Johan Nijzink van de gemeente Montfoort en de bewoners Van Zwol, Lancioni, Van Leerdam en Achterkamp. Zij konden het belang van het voortbestaan van de speeltuin goed aangeven, zeker toen de gemeente dreigde met het weghalen van de zelf geplaatste speeltoestellen. Wethouder Ten Hagen werd uitgelegd wat de waarde van deze speeltuin is en hoeveel kinderen er dagelijks gebruik van maken." Maar ook kon het de wethouder duidelijk worden gemaakt dat de speeltuin een waardevolle sociale verbinding in de wijk is en dat hij daarnaast al ruim vijf jaar werd gedoogd.
Een nieuwe speeltuin is niet zomaar gerealiseerd. Daarom is er de afgelopen maanden op bestuurlijk niveau het nodige werk verricht om te komen tot een nieuwe en veilige speelplek. Na heel veel rekenwerk is er nu een nieuwe schommel, een trampoline en een grote vogelnet-schommel. Deze laatste stellage is in beton gegoten en moet nog uitharden. De speeltoestellen zijn in opdracht van de gemeente aangelegd door de firma Replay uit het Limburgse Beringe. De komende tijd worden er onder de schommels nog rubberen matten gelegd. Na alle grondwerkzaamheden zal er nog wat nieuw gras moeten worden ingezaaid en wordt er binnenkort nog een bankje en een prullenbak geplaatst. Want de speelplek moet schoon blijven. Arnold van Zwol vindt de sociale controle in de speeltuin met de jeugd uit zowel de buurt als van daarbuiten erg belangrijk. Dat zal in de nieuwe speeltuin niet veel anders worden. Van Zwol wil niet spreken van een overwinning, maar hij is wel blij dat na het verwijderen van zijn speeltuin er een nieuwe speelplek is gecreëerd. Altijd zijn er kinderen in de speeltuin te vinden. Nu even een paar dagen wachten tot alles is aangelegd en dan schommelen maar....

Shopbox

Meer berichten