Cor en Els Wiegand Bruss sluiten op 24 december definitief hun juwelierszaak in Montfoort.   (Foto: Paul van den Dungen)
Cor en Els Wiegand Bruss sluiten op 24 december definitief hun juwelierszaak in Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Ook Juwelier Wiegand Bruss sluit zijn deuren

Wanneer je de deur van de winkel opent, klinkt het vrolijk gefluit van een vogeltje. De trouwe klanten kijken er niet meer van op, maar een enkeling zie je toch een blik naar boven wagen, op zoek naar de veroorzaker van het geluid.

Montfoort - In de sfeervolle ruimte van hun winkel aan de Om 't Wedde in Montfoort, zitten Cor Wiegand Bruss en zijn vrouw Els aan tafel. Onder het genot van koffie en thee blikken zij terug op de afgelopen jaren. De grootvader van Cor begon zo'n 130 jaar geleden ook aan de Om 't Wedde zijn eerste winkel. Later verhuisde hij naar Hoogstraat 53. De vader van Cor begon in 1924 een juwelierszaak in IJsselstein, maar kocht later een pand in het andere deel van de Hoogstraat in Montfoort. waarin hij eveneens een juwelierszaak vestigde. In 1985 stopt zijn vader en nemen Cor en zijn zus Mieke de zaak over. Als Mieke in 2006 met de zaak stopt, verdwijnt de naam Wiegand Bruss uit het Montfoortse straatbeeld. In 2014 openen Cor en Els in een vrijgekomen pand aan de Om 't Wedde 5a in Montfoort een nieuwe juwelierszaak. Nu, vijf jaar later gaat deze winkel sluiten. Cor Wiegand Bruss: "We hebben hier leuk gedraaid en met veel plezier gewerkt, maar ook wij moeten aan onze toekomst denken. Montfoort is niet meer de bloeiende stad van jaren terug. Het koopgedrag van de mensen is veranderd. Van alle juweliers in Nederland is inmiddels zo'n 60% verdwenen. Daarnaast heb ik ook nog een winkel in de Wittevrouwenstraat in Utrecht, waar ik veel ben. Ik begrijp dat er mensen in Montfoort zijn die zich nu zorgen maken hoe het verder moet met eventuele reparaties. Maar daar hebben wij inmiddels een oplossing voor gevonden. Als wij onze winkel op 24 december definitief hebben gesloten, dan zijn wij toch niet helemaal weg uit Montfoort. Wij hebben met Sabine en Marianne Wensing overeenstemming bereikt dat DA-drogist Wensing & Wensing het reparatiesteunpunt gaat worden. Mensen kunnen daar hun defecte uurwerken of anderszins inleveren en wij zorgen dat deze twee keer per week daar worden opgehaald en gerepareerd. Ook de reparaties van klokken blijven wij verzorgen. Voor de inwoners van Montfoort is het ophalen en terugbrengen daarvan zelfs gratis."
Ook Els vindt het moeilijk de zaak in Montfoort te sluiten maar, zo zegt zij, we moeten reëel zijn en het maken van keuzes is niet altijd even makkelijk. Naast zijn werkzaamheden blijft Cor ook toneelstukken schrijven. "Maar alleen als ik tijd heb. En dat heb ik voorlopig niet." Intussen is de opheffingsuitverkoop volop aan de gang. De openingstijden zijn wat aangepast. Binnenkort een advertentie waarin de sluiting nog eens wordt aangekondigd en er uitgebreid aandacht is voor het nieuwe reparatiesteunpunt. Eenmaal bij de voordeur valt mijn oog op een kleurig ijzeren puttertje. Het vogeltje staat op de grond naast de deur. Els Wiegand Bruss vertelt dat zij dit kleinood eens op een markt in België heeft gekocht. Ook voor mij fluit hij nog een keer.

Shopbox

Meer berichten