Foto:

Gebrand op schoonheid

Van 10 december tot en met 10 februari zijn in de Bibliotheek Oudewater brandschilderijen en objecten van Nathalie van Os-Jonkers (Nathalie's Art on Wood) te bezichtigen. Na jaren tekenen en schilderen, kwam tijdens een bezoek aan een ambachtenmarkt in 2015, houtbranden op haar pad. Houtbranden bestaat al eeuwen lang. Sinds er vuur bestaat, tekenden mensen met houtskool. Tegenwoordig kunnen we gebruik maken van een pyrograaf. Dit is een elektrisch apparaat met pennen in verschillende uitvoeringen, die in hitte verstelbaar zijn.

Hoe hoger de wattage, hoe donkerder de kleur. Nathalie werkt met zo'n pyrograaf soms in combinatie met een vleugje acryl.
Ze is een echte natuur liefhebber. Het gebruik van aardse elementen, warmte en hout en daarmee experimenteren om zo een levendig beeld te vormen blijft voor haar steeds een uitdaging. Elke houtsoort brandt immers anders en geeft een ander effect.
Haar favoriete canvas is daarom al jaren mooie stukken geleefd hout waar vooral portretten van mens en dier, vrij werk maar ook in opdracht, op een realistische wijze word gebrand en waarbij de structuur van het hout voelbaar en zichtbaar blijft. "Ik ben een echte natuurliefhebber", zegt Nathalie. "En hout is dan bij uitstek een natuurlijk product met steeds een ander karakter. Ik maak het liefst kunstwerken van dieren, dat gaat echt nooit vervelen." Wie meer wil weten over Nathalie en haar kunst, kan kijken op www.nathaliesartonwood.nl.

Shopbox

Meer berichten