Foto: Foto:

De maand van geven

Het is weer december! De laatste maand van het jaar. December is altijd een drukke maand met veel drukte, gezelligheid en vaak veel cadeaus. Deze week met Sinterklaas is menige agenda al overvol en worden miljoenen pakjes gegeven en uitgepakt. Gemiddeld wordt er in Nederland deze maand per huishouden 430 euro extra uitgegeven. De reclamebusiness draait juist deze december maand op volle toeren. De supermarkten en detailhandel in Nederland zorgen ervoor dat de decemberfeesten en bij uitstek kerstmis elk jaar groter gevierd worden. De verwachting is dat de totale kerstverkopen dit jaar stijgen naar €12,3 miljard. De gemiddelde besteding per huishouden stijgt al jaren.

Met een cadeau zeg je dat je van iemand houdt

In Nederland wordt in verhouding tot andere Europese landen maar weinig uitgegeven aan Kerst. Zo wordt in Engeland gemiddeld meer dan 750 euro per huishouden uitgegeven. In Zweden gemiddeld 630 euro, in Spanje 620 euro, in Italië 560 euro en in Frankrijk 520 euro. Achter deze getallen een hele wereld van een overvloed aan cadeaus, eten, nieuwe kleding en vele andere bestedingen. Bij mij begint het een beetje te duizelen. Toch ga ik vandaag daar een keer niets van zeggen. Blijkbaar willen we ook cadeaus geven. Bij een feest en bijzondere gelegenheid hoort een cadeau. Met een mooi cadeau zeg je dat je van iemand houdt. Het geven is misschien nog wel mooier dan het ontvangen. En dan zijn Sinterklaas en kerstfeest natuurlijk wel de feesten bij uitstek om te schenken en cadeau te doen.

Dat de commercie met deze mooie gedachte helemaal aan de haal is gegaan is erg jammer. Maar geef ten volle deze maand. Je aandacht, liefde, luisterend oor, een beetje tijd en een gepast cadeautje. Dan wordt het een heel bijzondere decembermaand ook zonder hoge kosten.

Shopbox

Meer berichten