Emoticons


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Emoticons

De meeste lezers zullen wel begrijpen wat emoticons zijn. Je weet wel die leuke smileys in een whatsApp bericht of andere social media. Ook wel emoji genoemd. Emoji is zo'n beetje onze tweede taal geworden.

We zeggen daarmee soms eerder en makkelijker dingen die we met woorden niet zo snel zouden zeggen of doen. Denk maar eens hoe makkelijk we een hartje of een kusje naar iemand sturen. We strooien met 'ikhouvanjou' zonder er al te veel bij na te denken. Maar misschien doe ik nu wel heel veel aan inlegkunde?! Ook lelijke emoticons zijn vaak makkelijker dan woorden. Vanmorgen kreeg ik van een goede vriendin allerlei hele lelijke emoji's omdat ze boos was op haar hond. Ik denk niet dat ik de woorden die erbij horen haar ooit zal horen uitspreken! Nu zou ik een heel leuke smiley willen toevoegen, maar dat kan hier niet ;).

Het is bijna onze nieuwe taal geworden

Het gebeurt mij nog wel eens dat ik een emoji verkeerd begrijp. Of dat een emoji mij niet zo aanspreekt en makkelijk een miscommunicatie kan geven. Ik zal een voorbeeld noemen. Ik ben een beetje allergisch voor de 'spierbal emoji'. Sommige mensen sturen hem op om je moed in te spreken tijdens een moeilijke periode. Zo van 'zet hem op, je kunt het met veel moed en power vast wel aan". Zo begrijp ik hem tenminste. Eerlijk gezegd vind ik dat in bepaalde situaties niet gepast, je hebt soms niet zo veel te vertellen in bepaalde situaties en kan er alleen maar het beste van maken. Een 'knuffel emoji' vind ik dan veel fijner om te krijgen. Het blijkt dat ieder zo zijn voorkeur heeft, en dat is okay natuurlijk. Maar emoticons zijn bijna onze nieuwe taal geworden. Lekker makkelijk en snel. Ik heb zelfs gezien dat iemand het hele kerstverhaal in emoji's had weer gegeven. Prachtig!! Misschien een leuke tip voor de kerstkaart dit jaar?

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten