Alleen al achter de sporthal Hofland werden zaterdag 300 kerstbomen ingezameld en door de gemeente afgevoerd. (Foto: Paul van den Dungen)
Alleen al achter de sporthal Hofland werden zaterdag 300 kerstbomen ingezameld en door de gemeente afgevoerd. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Geslaagde kerstbomenactie goed voor duurzaamheid

In totaal zijn afgelopen zaterdag op verschillende locaties in Montfoort en Linschoten 637 kerstbomen ingeleverd. Dat waren er bijna 200 meer dan vorig jaar.

Montfoort - Vrijwilligers van het Platform Duurzaam Montfoort en de Zwerfvuilambassadeurs hebben het inzamelpunt achter Sporthal Hofland net ingericht of kinderen komen al aanzetten met een of meer kerstbomen. Vaders met aanhangwagens vol kerstbomen volgen. De venijnige wind kan het enthousiasme van de kinderen niet temperen. Ieder kind krijgt 50 cent per ingeleverde boom, gefinancierd uit het budget van Platform Duurzaam Montfoort. Zwerfvuilambassadeur Sylvia Benschop is vandaag 'de kassa'. Vanuit haar heuptasje worden de vijftig eurocent muntjes overgeheveld naar de kinderhandjes. Soms een, maar veel vaker een stuk of tien. Het geld wordt keurig verdeeld. De stapel bomen groeit gestaag en zal later door de gemeente worden opgehaald. Sylvia Benschop: "De door de gemeente opgehaalde bomen worden aangeboden aan onze afval-inzamelaar. Vervolgens gebruiken zij die voor het opwekken van biomassa en dat is op dit moment de meest duurzame manier."

De meeste ouders reageerden enthousiast op de actie. Vroeger haalden zij ook al kerstbomen op die ze konden inleveren voor geld of een lootje. Toen nog veel minder milieubewust, ging daarna onder leiding van de brandweer, de fik erin. Ook het huttendorp van de VOM onderging indertijd dat lot.

De kwaliteit van de bomen is dit jaar uitzonderlijk goed. Nordmann sparren die nog goed in de naalden zitten en ook nog heerlijk ruiken. Ineens is daar Jeroen Spruit met zijn trekker en aanhanger met daarop 75 bomen. De bomen zijn allemaal afkomstig van Blokland. De meegereden kinderen hebben ze allemaal zelf opgehaald. Spruit heeft ze opgehaald, maar, zo zegt hij "er liggen er nog meer, dus er komt nog een lading." Niet lang daarna verschijnt er weer een volgeladen aanhanger met opgehaalde kerstbomen. "Allemaal afkomstig van de Wulverhorst", zegt chauffeur Van den Hoeven. Als de grote auto van de gemeente Montfoort ter plaatse verschijnt, krabt Johan vd Poll eens even op zijn hoofd. "Dat worden wel een paar extra ritjes" zegt hij en daarmee heeft hij het bij het rechte eind.

Zwerfvuilambassadeurs streeft ernaar het zwerfvuil in de gemeente Montfoort terug te dringen, door de inwoners te enthousiasmeren daar een bijdrage aan te leveren. Op dit moment zijn er 48 inwoners als zwerfvuilambassadeur actief die op eigen gelegenheid en tijd hun wijk of straat schoon houden. Verder is er een groep vrijwilligers die één keer per maand met elkaar een stuk Montfoort schoon maken. Zwerfvuilambassadeurs probeert alle vormen van zwerfvuil onder de aandacht te brengen of het nu vuurwerkafval of sigarettenpeuken zijn. Zwerfvuilambassadeurs hoopt dat er uiteindelijk ook statiegeld komt op blikjes en kleine plastic flesjes.

Shopbox

Meer berichten