Vuurwerk


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Vuurwerk

Tijdens de Nieuwjaarsnacht bleek in delen van onze regio de mist geen grote stoorzender te zijn om het vele siervuurwerk te kunnen bewonderen met oh en ah. Wij wonen buiten de stad en hebben altijd een prachtig uitzicht op het vele en mooie vuurwerk dat aan alle kanten wordt afgestoken. Sommige jaren zien we zelfs het vuurwerk uit Woerden en Linschoten. Prachtig om te zien. Ook dit jaar konden we best nog genieten, ook al misten we door de mist het vuurwerk uit omliggende dorpen en steden. Vuurwerk hoort toch een beetje bij het nieuwe jaars gevoel.

Wat een rampennacht

Toch keek ik dit jaar met meer zorg en vragen of het wel verstandig is. Als we ons zo druk maken over het milieu, is dit dan wel een goed idee? Terwijl ik mijn hond om twee uur in de nacht nog uitliet hoorde ik het gakken van overtrekkende groepen ganzen vanuit de richting natuurgebied Willeskop komen. Ook daar hadden ze geen rust meer. Overdag had ik vanuit die richting ook vele malen carbid knallen gehoord. Hopelijk keren ze na een paar onrustige dagen weer terug in dat zo mooie en stille gebied. Je zult maar een vogel zijn, of een vluchteling uit een oorlogsgebied, of hulpverlener of gewoon een hond of kat. Wat een rampennacht! Naast natuurlijk de geijkte en ook relevante vragen wat ons mankeert om zoveel geld de lucht in te schieten?
Het lijkt alsof in de media de discussie nu pas echt losbrandt nadat de kruitdampen al in de atmosfeer voor het oog zijn verdwenen en alle zware metalen in het grondwater hun onuitwisbare werk zullen doen. De discussie zal nog wel even voortduren.
Zo gaat dat nu eenmaal met tradities en zoveel verschillende meningen. We hebben weer een jaar de tijd zal ik maar zeggen, om er een gedegen en verstandig (dat hopen we dan!) besluit over te nemen. Dat kan nog wel wat vuurwerk opleveren!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten