Het geweten


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Het geweten

Sinds een paar jaar ben ik zwerfvuilambassadeur. Soms gewapend met grijper en grote vuilniszak, maar veel vaker gewoon tijdens het uitlaten van de hond. Geloof me, je kunt aan het rapen blijven.

Bijna dagelijks liggen er 'verse' lege blikjes energiedrank of hele literflessen aan de kant van de weg. Sinds ik dit doen, zijn niet alleen mijn ogen ervoor open gegaan, maar is ook mijn geweten aangescherpt. Ik vind het steeds moeilijker om al die rommel gewoon te laten liggen. Blijkbaar is mijn geweten inmiddels daarin zo gevormd en aangescherpt dat het me aanklaagt als het ik niet opruim. Waarom vertel ik dit? Niet om mezelf eens op de schouder te kloppen of een compliment te ontvangen dat ik zo goed bezig ben. Ik vertel het omdat het me weer eens bewust maakte van de werking van het geweten.

Steeds moeilijker om al die rommel te laten liggen

Het geweten is een bijzonder deel van ons menselijk brein, dat ons denken en gedrag beoordeelt op goed en kwaad. In de kinderjaren wordt een heel groot deel van ons geweten aangelegd. Ons geweten verandert door de invloed van heel veel factoren en je kunt gerust stellen dat beïnvloeding via de media enorm groot is. Veel meer dan we vaak beseffen. Het geweten van de moderne mens is in veel dingen erg ruim geworden. 'Dat moet toch kunnen' of 'anderen doen het ook'. Het geweten is een onbegrijpelijk mechanisme wat vaak automatisch voor ons besluit wat goed en kwaad is. De hele dag door geeft het zijn onhoorbare boodschappen over wat goed en fout is bevonden door ons individueel gevormde geweten. Soms terecht en soms ook onterecht. Tot die conclusie kwam ik toen ik het volgende blikje in mijn zakje deed. Laten we zuinig zijn op de vorming van ons geweten, want het bepaalt veel automatische keuzes in je leven. Veel meer dan je denkt.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten