Annelies de Kamper met haar 4-jarige merrie 'LG'. (Foto: Paul van den Dungen)
Annelies de Kamper met haar 4-jarige merrie 'LG'. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Stal Centaurus is er voor kind en paard

Centaurus uit de Griekse mythologie is half mens en driekwart paard. Voor eigenaar Annelies de Kamper (42) is het een geschikte benaming voor haar stal aan de Blindeweg in Montfoort.

Montfoort - Van jongs af aan heeft Annelies al pony gereden, maar toen zij 13 jaar geleden 2 Shetlanders kreeg was het hek van de dam en begon zij met deze uit de hand gelopen hobby. Voor de gemeentelijke herindeling behoorde dit deel van de Blindeweg bij de gemeente Linschoten. Annelies is er geboren, verhuisde later naar het dorp Linschoten, maar is inmiddels wer terug op haar geboortegrond. Waar haar vader voorheen fruit teelde, bouwde hij later een schuur voor het houden van kistkalveren. Annelies werkte langere tijd op een administratiekantoor in Nieuwegein, maar, zo zegt zij zelf, "Ik ben een praktijkkind. Een buitenkind."

De natuur is haar lust en haar leven. Momenteel staan er zo'n 27 paarden en pony's op haar terrein. Onlangs zijn er 10 nieuwe boxen gebouwd waar ook pensionpaarden in zijn ondergebracht. "Natuurlijk is het een behoorlijke opgave om dit alles te managen, maar het geeft mij zoveel energie dat ik de extra uren die ik erin stop, dubbel en dwars terug krijg. 's Morgens om 8 uur begin ik met voeren en 's avonds om 22.00 uur is de laatste voerbeurt. Tussendoor krijg ik altijd hulp van meiden die de paarden komen poetsen, mesten en regelmatig zijn er stagiaires van het Wellant College en een aantal van die meiden volgt momenteel een opleiding Paardenhouderij bij Zilvia's Hoeve in Houten."
Annelies heeft 80 kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar, die volgens rooster van woensdag tot en met zaterdag bij haar komen lessen. "Dat gaat verder dan alleen paardensport. Ik ken ze allemaal. Weet wat ze doen en waar ze vandaan komen. Ken hun grote en kleine problemen. Ik leid dit bedrijf met mijn gevoel en mijn hart en voel mij soms net een moeder voor ze." Annelies is nog steeds lid van de West Stichtse Ruiters, maar mist het echte clubgevoel in de tegenwoordige paardenwereld.

Buiten op het 2,5 hectare grote terrein ligt een 20 x 60 m bak en ook een 20 x 40 m bak. Over de grote bak wil zij graag een overkapping. "De agrarische commissie (ABC) van de gemeente Montfoort heeft ingestemd het bestemmingsplan te wijzigen van agrarisch naar sport en recreatie. De provincie moet nu een akkoord geven op deze bestemming. Dat besluit gaat weer terug naar de gemeente die uiteindelijk beslist." In 2018 deed Stal Centaurus mee aan de outdoor wedstrijden in Amersfoort en kwam terug met vier Utrechtse kampioenen, een reserve kampioen en een Nederlands kampioen Indoor. En niet te vergeten, een stel glunderende, enthousiaste winnaars. Wat wel bijzonder genoemd mag worden is dat deze prijzen allemaal door lespony's en paarden werden gewonnen. Annelies zit nog boordevol ideeën en plannen. Zij is er trots op dat haar manege een veilige plek is voor 'haar' kinderen, die daar meer krijgen dan paardrijles alleen.

Shopbox

Meer berichten