Ik zie ze vliegen


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Ik zie ze vliegen

Wat waren de vogels al druk afgelopen week. Uitbundig hoorde ik het koolmeesje zijn vrolijke lenteriedel doen. Ik werd er helemaal blij van. Het is natuurlijk wel een beetje vroeg dat de vogels hun gezang al laten horen.

Maar ook de dierenwereld raakt van slag door zulke warme winters. Veel vogels die je hier in de winter minder of niet ziet zijn gewoon gebleven. Van de ooievaars blijft er een groot gedeelte gewoon in Nederland in de winter, terwijl ze anders wegtrekken naar warmere streken. Een paar zeldzame buidelmezen streken in ons land neer om van de heerlijke zaadjes van de sigaar van de lisdodde te snoepen.

Een half uur vogels tellen

Het is altijd leuk om naar de vogels te kijken. Vóór bij ons in het weiland is het soms een drukte van jewelste. Hele groepen spreeuwen zwieren in steeds weer andere formaties als fraaie zwarte wolken over het groene gras. Soms zijn ze ineens verdwenen. Zijn ze onzichtbaar ergens geland, om daarna weer een massale vlucht met elkaar te maken. Je snapt echt niet hoe ze dat doen. Hun sonarsysteem moet wel zeer geavanceerd zijn. Maar zij zijn niet de enigste die door het luchtruim zweven. Zwermen meeuwen glanzend in het zonlicht, een perfecte V-vorm met Canadese ganzen, de majestueuze en krachtige slagen van een koppel zwanen en groepen smienten vliegen af en aan. Als er ergens onrust is ontstaan vliegt alles op. Er is zoveel te zien in en om het huis.

Een aantal keren heb ik geschreven over de tuinvogeltelling. Dan schreef ik achteraf wat de waarnemingen waren. Deze keer schrijf ik voorafgaand aan de jaarlijkse tuinvogeltelling. Zodat ik je misschien kan motiveren om eens mee te doen. Een half uurtje vogels tellen, samen met de kinderen of gewoon als onthaasting. Kijk op de website van de vogelbescherming hoe je dat kunt doen. Het is heel eenvoudig. Je hoeft er ook geen grote tuin voor te hebben. Het is prima als jij ze meer ziet vliegen!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten