Marjan Duurkoop en Henk Burggraaff staan klaar om de mannen te verwelkomen op vrijdagochtend 24 januari.
Marjan Duurkoop en Henk Burggraaff staan klaar om de mannen te verwelkomen op vrijdagochtend 24 januari. (Foto: Winny van Rij)

Inloophuis 'Leven met kanker' start speciale Mannenochtend

Woerden / Regio - Vanaf januari start Inloophuis 'Leven met kanker' met een ochtend speciaal voor mannen. "Zij hebben toch andere behoeftes," weten coördinator Marjan Duurkoop en gastheer Henk Burggraaff. "We starten met bedrijfsbezoeken, maar alle andere ideeën zijn welkom."

Henk kwam al langere tijd bij het Inloophuis via zijn vrouw Ineke die bloemschikken verzorgt. "Ik hoorde bij de aan- en afvoertroepen," zegt hij die op deze manier wel de sfeer en omgeving leerde kennen. "Ik ben graag een beetje dienstbaar en startte in november als gastheer."
Een van de eerste keren was op maandagmiddag. "Dan is er de wandelgroep waar steeds zeker twee of drie mannen meelopen. Na afloop drinken ze een kopje koffie of thee en dan merk je dat er best wel met elkaar gepraat wordt. Over allerlei onderwerpen dus niet alleen over je sores of zware onderwerpen. Dat blijkt goed te werken." Op andere dagen is dat wat minder. Marjan: "Dan komen er wel eens mannen maar die vinden dan geen andere mannen om even mee te praten, het is toch anders als er alleen maar vrouwen zitten."

Op pad gaan

Daarom dus de mannenochtend. "We probeerden dit een jaar of negen geleden ook, toen was de voorkamer de herenkamer maar die bijeenkomsten hielden geen stand." Afgelopen najaar was Marjan bij een bijeenkomst van de koepelorganisatie voor Inloophuizen waar een voorbeeld van een ander Inloophuis werd gedeeld. "Daar gaan de mannen met elkaar op pad en dat blijkt heel goed te werken."

Ontmoeten

De eerste keer is op vrijdagochtend 24 januari waarbij de mannen na de koffie in het Inloophuis een bezoek brengen aan Bakkerij van Leeuwen. "Dorien van Leeuwen is vrijwilliger bij ons dus er is al verbinding." Henk verwacht dat de mannen elkaar in een open sfeer zullen ontmoeten. "Niet in een klinische omgeving en niet per se vanuit een verdrietige situatie, maar vanuit het gewone leven." Hij hoopt dat de mannen door met elkaar activiteiten te ondernemen, als vanzelf dingen met elkaar gaan delen. "Dat er een groep ontstaat waar dat vanzelf gebeurt." Marjan: "Waar ze bij elkaar herkenning en erkenning vinden rondom hun ziekte."

Ideeën welkom

Voor de andere ochtenden steeds op de vierde vrijdag van de maand zijn al contacten gelegd met andere bedrijven. "Zo zijn de mannen welkom op de biologische boerderij van Boer Bert, kunnen ze op bezoek bij de Pannenbakkerij en een kijkje nemen achter de schermen bij de bioscoop," aldus Marjan. "Natuurlijk zijn andere ideeën welkom, ook om een keer iets op een avond te organiseren."

Avondinloop

Het Inloophuis start sowieso met een inloopavond voor mensen die overdag werken. "Dat zijn vaak wat jongere mensen met een gezin. De eerste keer is op dinsdagavond 24 maart over kanker en werken."

www.inloophuislevenmetkanker.nl

Shopbox

Meer berichten