Foto: Foto:
De columns van Margreet

Hoe is het om…..

Deze week een mooi artikel over een prentenboek over een slechthorend haasje. Om slechthorendheid en doofheid bespreekbaar te maken met kinderen. Hoe is het om….. Daar draait het om. Een thema dat je op allerlei momenten in het leven tegen kunt komen en in allerlei variaties.

Als ik de krant lees dan bedenk ik me vaak hoe het is om…. de boodschap te krijgen dat je kind is vermoord of bij een ongeluk is omgekomen. Of hoe het is om je huis te zien afbranden zoals in Australië. Hoe het is om in een rolstoel te belanden voor de rest van je leven. Hoe het is om een gehandicapt kind te hebben.

Je weet hoe het is als je het zelf hebt meegemaakt

Toen ik in de zorg werkte en mijn opleiding daar deed hadden we wel eens van die ervaringslessen. Iemand moest dan bijvoorbeeld in een rolstoel door het drukke centrum worden gereden. Een uurtje daarna wist je veel beter hoe het voelde om in een rolstoel te zitten, tegen stoepranden aan te botsen en als een klein kind aangesproken te worden. Als je tenminste al werd aangesproken. Want vaak sprak men degene alleen aan die achter de rolstoel liep. In een ervaringsles over blindheid en slechtziendheid kregen we een bril op die ernstig was vertroebeld en versmald tot een klein kijkgaatje. Wat een ervaring! Natuurlijk kan je van veel dingen pas echt zeggen dat je weet hoe het is als je het zelf hebt meegemaakt. Dat geldt denk ik voor alle heftige dingen in het leven. Ervaringsdeskundigen heet dat zo mooi. Het is een treffend maar ook betekenisvol woord. Zij begrijpen als geen ander waar je doorheen gaat. Maar gelukkig hebben we ook mooie boeken, films en dus ook prentenboeken om voor ons onbekende ervaringen te delen en bespreekbaar te maken. Vraag het jezelf maar eens af als je naar de tv kijkt of de krant leest. Hoe is het om…..

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden