André Brugmans is in dit jubileumjaar Prins André le Chef de Mission van Carnavalsvereniging Les Boutonniers. ''Een bijzondere, maar vooral leuke opdracht.'' (Foto: Paul van den Dungen)
André Brugmans is in dit jubileumjaar Prins André le Chef de Mission van Carnavalsvereniging Les Boutonniers. ''Een bijzondere, maar vooral leuke opdracht.'' (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

5 x 11 jaar voor CV Les Boutonniers

Het is in het Montfoort van 1965 dat zeven mannen het idee opvatten om een carnavalsvereniging op te richten. Daarmee begint een inmiddels 55 jaar oude Montfoortse traditie, ongekend voor boven de rivieren.

Knopengein - Het waren Tom Bierlaagh, Jan (Pit) Oostrom, Gerard van Wijngaarden, Fons Pauw, Kees van Rooijen, Piet Kurver en Paul Ekelschot die de basis hebben gelegd voor het huidige Montfoortse carnaval. De toenmalige burgemeester Monchen, francofiel in hart en nieren, bedacht de Franse naam voor Knopendraaiers en daarmee was de naam Les Boutonniers geboren. De naam van de stad Montfoort werd tijdens de carnavalstijd omgedoopt tot Knopengein. Niemand van het toenmalige bestuur wilde in 1965 prins zijn. Daarom werd tegen betaling Jan van Vliet uit Bodegraven ingehuurd om de eerste prins te zijn. Maar in de loop van de tijd zijn er heel wat veranderingen aangebracht en is er een feest ontstaan dat zijn weerga in Montfoort en omgeving niet kent. De inmiddels 80-jarige Gerard van Wijngaarden was tien jaar lid van Les Boutonniers maar voelt zich er nog steeds bij betrokken.


Bijzondere missie

André Brugmans (52) is de huidige voorzitter van Les Boutonniers en in dit jubileumjaar ook de stadsprins. Hij is al 16 jaar lid van de vereniging en bekleedde daarin verschillende functies. "Het is voor mij de tweede keer dat ik in Knopengein tot prins ben gekozen. De vorige keer was in 2008. In dit jubileumjaar heet ik Prins André le Chef de Mission, want het is wel een hele missie die dit jaar moet worden volbracht. Natuurlijk dit jaar wel een bijzondere maar vooral leuke opdracht. Zoals al vanaf het begin gebruikelijk is, zijn de namen van de prinsen allemaal Frans georiënteerd en dat is al 55 jaar het geval. Ook de samenwerking met andere carnavalsverenigingen, zowel in de omgeving als daarbuiten is bijzonder goed. Dit jaar zijn we voor de derde keer naar het Internationale Prinsentreffen in Nijmegen geweest. Met ruim 70 prinsen uit binnen- en buitenland een geweldige happening. Volgend jaar willen wij graag met de Blauwbaadjes en de Apenluiers daar naar toe. Ter gelegenheid van het 55-jarig jubileum is er een jubileumcommissie in het leven geroepen die tot op heden heel actief bezig is geweest om alles tot in de puntjes te laten verlopen. Al vanaf vorig jaar zijn plannen gesmeed en kwamen er ideeën op tafel. Niet alles is uitvoerbaar, maar heel veel kan er worden gerealiseerd. André Brugmans: "Natuurlijk hebben wij kunnen sparen, maar zijn daarnaast ook afhankelijk van allerlei donaties. Het Montfoortse bedrijfsleven is ons goed gezind en zorgt jaarlijks voor een flinke bijdrage. Dit jaar hebben we een 122 pagina's tellend jubileumboek uitgebracht, waarvan inmiddels een tweede druk is verschenen. Ook is er een vlag ontworpen die eveneens te koop is. Natuurlijk hopen wij dat de mensen tijdens het carnaval veelvuldig zullen vlaggen ter verhoging van de feestvreugde.


Druk, feestelijk programma

Komende zaterdag 16 februari wordt er in het St. Joseph de senioren carnavalsmiddag gehouden. Dit is er uitgeweken naar de soos omdat er een grote opkomst wordt verwacht. Naast bekende lokale artiesten zijn er ook optredens van de IJsselzangers, ZWUP, Marco den Hollander en niet te vergeten Willeke Alberti.
Donderdag 20 februari begint het te bruisen in Montfoort. 's Middags worden de scholen bezocht en 's avonds is het Lady's Night in de Heeren van Montfoort. Vrijdagavond is op het bordes van het Oude Stadhuis de overhandiging van de sleutel , gevolgd door de opening van de Leutbunker. Zaterdag volgt een bezoek aan de optocht in IJsselstein. ''Zondag starten we het carnaval in Knopengein met de carnavalsmis in de R.K. kerk, gevolgd door het ontbijt in de Heeren van Montfoort. Daarna is de opening van De Plaats en beginnen wij ons op te stellen voor de grootse optocht die door de straten van Knopengein gaat trekken.''
De start is aan de Parklaan en het einde op de Wederiksingel. De wagen van de Prins en de Raad van Elf staat op het plein bij Albert Heijn. De vriendengroep 'Gein op het plein' begint daar de sfeer te maken. Gevraagd naar de toekomst van het carnaval zegt Brugmans: "Het carnaval wordt minder en tijden veranderen. Ik hoop dat de jeugd het stokje overneemt zodat er over 11 jaar opnieuw een jubileum zal zijn. Les Boutonniers probeert de traditie in ere te houden en de mensen het gevoel te geven dat ze met carnaval iets gemeen hebben."

Shopbox

Meer berichten