Wesley de Leeuw (l) en Mike de Leeuw (r) nemen restaurant De Schans over van Ries en Lilian Verburgt. (Foto: Paul van den Dungen)
Wesley de Leeuw (l) en Mike de Leeuw (r) nemen restaurant De Schans over van Ries en Lilian Verburgt. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Ries en Lilian verlaten restaurant De Schans

Het is dinsdag 23 december 2003 als Ries en Lilian Verburgt met hun handtekening de nieuwe restauranthouders worden van het restaurant De Schans op Willeskop. Nu, 16 jaar later verlaten zij de zaak en doen die over aan hun medewerker Mike de Leeuw en Wesley de Leeuw (geen familie)

Montfoort - Nog de hele maand februari krijgen de gasten van De Schans een menu, met daarin de klassiekers van de afgelopen 16 jaar. Het toprestaurant dat in alle toonaangevende restaurantgidsen is opgenomen, is door Michelin bekroond met een Bib Gourmand voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ries Verburgt (59) herinnert zich het begin van het restaurant nog als de dag van gisteren. "Als gasten vroegen om een tweede glas, dan moesten wij snel in de keuken een glas omspoelen, want van een voorraad glazen was geen sprake. Er was ook geen linnengoed. Ik weet nog dat Lilian 's nachts naar de zaak ging om daar af te wassen zodat er de volgende dag voldoende servies was. Het waren wel een beetje armoedige tijden, maar ik had ook een gezin te onderhouden, dus er moest brood op de plank komen. Met heel hard werken en steeds weer open staan voor nieuwe dingen hebben wij hier wel een toprestaurant van gemaakt."
Het is niet de bedoeling dat Ries stil gaat zitten en ook Lilian zit nog vol met plannen. "Wij waren nog helemaal niet van plan om te stoppen, maar toen Mike en Wesley aangaven interesse te hebben zijn we om de tafel gaan zitten." Na een rustperiode gaan Ries en Lilian dingen doen waar zij voorheen geen tijd voor hadden. Maar met zijn 40 jaar ervaring als ambachtelijk kok en ondernemer wil hij zijn kennis gebruiken als adviseur, bijvoorbeeld bij het begeleiden van - startende - ondernemers of als gastdocent bij horecaopleidingen. Daarnaast blijft koken tot de mogelijkheden behoren. Lilian is voornemens om iets met pottenbakken te gaan doen. Toch wil zij graag onder de mensen blijven en ziet daarvoor ook nog wel mogelijkheden.
De huidige sous-chef Wesley de Leeuw (27) en maître-sommelier Mike de Leeuw (32) worden per 1 maart de nieuwe eigenaars. Wesley: "In de zomer van 2020 gaan we een korte periode dicht voor een kleine verbouwing. Met name het interieur krijgt in die tijd een restyling. Onze kookstijl is modern, vanuit een klassieke basis. Zowel de lunches als de diners blijven en ook het gebruik van streekproducten is onveranderd. Het huidige Restaurant De Schans zit in het hogere segment en dat willen wij ook zo houden. Maar wij gaan wel werken met een verrassingsmenu en een kleine à la carte kaart, met een iets lager prijsniveau dan het huidige."
Na de verbouwing krijgt het restaurant een nieuwe naam: 'Restaurant De Schans by Mike en Wes'. Op dinsdag en woensdag is het restaurant gesloten. Het in het Groene Hart gelegen restaurant is dankzij Ries en Lilian een begrip geworden. Maar Mike en Wesly gaan vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Shopbox

Meer berichten