Alles krijgt een naam


Foto: Foto:
De columns van Margreet

Alles krijgt een naam

Terwijl de laatste rukwinden nog om het huis heen loeien begint het langzaamaan weer rustiger te worden buiten. Het is maandagavond en storm Ciara hebben we bijna gehad. Het was een stevige.

De eerste storm die een naam kreeg in ons land. In samenwerking met weerdiensten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de meeste stormen vandaan komen, nam Nederland de naam over van de Britten. Het meteorologisch instituut wil dat vaker gaan doen en zegt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaar verhogen. Er ligt voor dit stormseizoen, dat in september is begonnen, al een lijstje met namen klaar.

Een storm met jouw naam!

Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow. Zoals je ziet netjes op alfabet gerangschikt maar ze zijn in de eerste keuze al afgeweken van dit lijstje. De namen zijn in Groot-Brittannië en Ierland door het publiek ingestuurd. Daaruit zijn de populairste geselecteerd. Het KNMI heeft al wat namen ook ingeleverd. Zoals Jan en Kitty, Jan verwijst naar Jan Pelleboer, de eerste weerman op radio en tv. Kitty is een referentie naar Kittie Koperberg, een joodse bibliothecaresse en oorlogsslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog, zij werkte in 1938 voor het KNMI. De namen worden alleen gegeven voor stormen met code oranje en rood. Ik hoop dat ze dan niet selectief zullen zijn in de keuze van een mannen of vrouwennaam. Want het zal je maar gebeuren dat een heftige storm jouw naam draagt. Is het een eer of een ergernis en een reden tot veel spot? Dat laatste lijkt me voor betreffende naamdragers zeker aan de orde. Zeker als ze nog in leven zijn. Maar goed. Eerst zal er geëvalueerd worden of überhaupt de naamgeving van stormen gewenst is en meerwaarde heeft. Wat gaan we toch in veel dingen Amerika achterna!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten