Kunstmatige Natuur


Foto:
Column: Wethouder(s)

Kunstmatige Natuur

Het is 2060. De lucht is zuiver. Er waait een frisse wind. Het laatste wat de mens voor elkaar kreeg was om overal op aarde hetzelfde stralende weer te creëren. Geen wolkje aan de lucht. Dat kan ook niet, want wolken betekenen onvoorspelbaarheid. Het kan zomaar gaan regenen, hagelen of erger, waaien en stormen. Wolken zijn uitgebannen sinds 2059, en nu alleen nog in het museum of met je virtual reality bril op te bewonderen. De frisse wind komt van de O2-ventilatoren die zuurstof de lucht in blazen.

Het is 2060 en de lucht is zuiver...

Er is geen plaats meer voor bomen, want de mensen moeten wonen. En werken. Gelukkig werd daardoor ook de bladblazer overbodig. En de hark, de schoffel en de schep. Alles is grijs. Van het beton. Vlees komt uit een fabriek. Melk ook. Krijgen de stadskinderen toch gelijk. Groenten zijn afgeschaft en vervangen door voedselpreparaten. Want de grond is nodig om te wonen, te werken, en energie te maken.
Het is stil. Overal. Sinds alles elektrisch kan, zelfs vliegtuigen, is lawaai uitgebannen. Noch vogels die de stilte verstoren. Praten hoeft niet meer, want we maken contact via breinlezers. En dus, de mens praat niet meer, waar zou dat toe dienen? De computer leest mee, waardoor er geen geweld of afwijkend gedrag meer te vinden is. Politieke partijen en politici zijn uitgebannen, want er is geen verschil meer.
Er is nu alleen nog stilstand. Verandering is verschil. Verschil tussen oud en nieuw, tussen nu en straks, tussen goed en beter. Geen dynamiek die ontstaat wanneer verschil overbrugd moet worden. Kortom alles bleef zoals het was.
Maar het goede nieuws is dat de mens zijn gedrag niet hoefde aan te passen.

Wethouder Bob Duindam - Oudewater

Shopbox

Meer berichten