Foto: Daan van Lierop

Premier Rutte met Minkema leerlingen in discussie over de rechtsstaat

Woerden - Premier Mark Rutte ging woensdag 12 februari als tafelheer bij "De Minkema Draait Door" in discussie met leerlingen uit 4 vwo. De democratische rechtsstaat stond centraal en aan tafel kropen leerlingen in een rol, die ze met grote bezieling in vier debatten speelden.

De aula was omgetoverd in een heuse DWDD-'young politics' studio met introbeelden, gasten, actievoerders op de tribune die luidkeels het woord opeisten, muziek en de bekende rode tafel. Rutte: "Hier zitten veel leerlingen met maatschappelijke opvattingen. Ik zie dat burgerschapsonderwijs hier leeft. Geweldig en wat een niveau!"

Het eerste debat ging over de vraag: Hoe moet burgerschapsvorming op school eruit zien? De leerling Jan-Willem in zijn rol als 'Baudet' vond dat klimaatstakers geïndoctrineerd werden door linkse docenten, maar leerling Wout ('Klaver') vond dat leerlingen juist via waardencommunicatie tot een standpunt moeten komen. Het tweede debat ging over artikel 1 van de grondwet: is er rechtsgelijkheid of is er toch klassenjustitie in Nederland? De verschillende fasen van wetgeving tot het oppakken en veroordelen van criminelen passeerden de revue. De premier deed hartstikke leuk mee en onderstreepte "dat er in Nederland geen sprake is van klassenjustitie".

Het derde debat ging over TBS: past deze maatregel wel in een rechtsstaat? Volgens Rutte "liggen in de Nederlandse politiek de meningen over TBS redelijk op één lijn." Aan tafel was de discussie hierover echter fel. Het laatste debat ging over het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd van 18 naar 16 jaar; wordt onze samenleving democratischer als ook jongeren mogen stemmen? Leerling Pieter Lossie, tevens voorzitter LAKS en oude bekende van de premier, verdedigde met verve de verlaging naar 16 jaar. Rutte: "Ik weet even niet wat de VVD hiervan vindt, maar persoonlijk ben ik hier niet voor."

Het Minkema College wil een voorloper zijn als het gaat om burgerschapsvorming. Niet alleen uit een boek, maar leerlingen 'de politiek' leren ervaren. Dit betekent veel projecten, veel discussies, veel simulaties over lastige dilemma's. Zo ook bij het domein rechtsstaat van maatschappijleer, dat dus woensdag werd afgesloten met een zeer levendige discussie tussen de premier en de leerlingen die zich in allerlei verschillende visies moesten verdiepen.

Rutte werd uitgeluid met een massaal gezongen door leerlingen zelfgemaakt lied over de democratie. De boodschap was: 'De babyboomers staan op de rem, geef jongeren nu eens een stem!'

Shopbox

Meer berichten