In het Oude Stadhuis konden woensdagavond plaatjes voor het boek De Stad Montfoort worden geruild. (Foto: Paul van den Dungen)
In het Oude Stadhuis konden woensdagavond plaatjes voor het boek De Stad Montfoort worden geruild. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Ruilbeurs hoogtepunt Montfoortse plaatjesrage

Ruim 350 mensen bezochten vorige week woensdagavond Het Oude Stadhuis waar de Jumbo en de Stichting Oud Montfoort een plaatjesruilavond hadden georganiseerd. Tot buiten stonden de mensen in een lange rij te wachten.

Montfoort - Intussen werd er tijdens het wachten ook al driftig onderling geruild, zowel buiten als op de trap naar de Burgemeesterskamer. Iedereen was hier met hetzelfde doel; het compleet maken van zijn of haar verzamelalbum 'De Stad Montfoort'. Eenmaal boven lagen alle plaatjes in kratten op nummer gerangschikt, terwijl de meegebrachte dubbele plaatjes weer werden ingeleverd, die door het personeel van de Jumbo en de mensen van de Stichting Oud Montfoort weer opnieuw over de kratten werden verdeeld. Met enige regelmaat klonk er gejuich of Bingo! of werd er diep gezucht als iemand eindelijk het album helemaal compleet had.
Jaap Jan Aarnoudse van de Jumbo Montfoort: “Wij hebben alle resterende envelopjes met plaatjes open gemaakt en hier in de kratten gedaan. Ik denk dat er in de afgelopen weken in totaal meer dan 350.000 plaatjes over de toonbank zijn gegaan.”
Ook Christa van der Woude, de beheerder van de speciale Facebookpagina waar vraag en aanbod van de plaatjes aan de orde van de dag was, heeft haar album vol. “Ik neem ook plaatjes voor mijn zieke buurman mee. De Facebookpagina sluit ik binnenkort omdat de actie nu voorbij is. Maar het was wel een groot succes.” Peter Versloot van de Stichting Oud Montfoort (SOM) is ook enthousiast over deze actie en vertelt dat Oud Montfoort er deze avond weer een aantal Vrienden bij heeft gekregen.
Het is een komen en gaan van verzamelaars en gaat iedereen er wel met een of meer complete albums naar huis. Ada Beerthuizen is met een lijstje in haar hand eveneens driftig op zoek naar nog ontbrekende plaatjes. Maar ook Douwe Walta, Kitty van Jaarsveld en Paul van Lieshout zijn druk zoekende. Anneke Schuurman laat ons weten dat haar nicht naast haar eigen boek er ook een voor haar oom heeft gemaakt maar ook voor haar neef en voor tante Anneke. Ook voor de Jumbo heeft zij plaatjes verzameld en er een boek van gemaakt. Als dank kreeg zij daarvoor een mand met lekkernijen. Omdat ze was aangesloten bij de Jumbo plaatjesgroep kwamen er in de loop van de weken wel honderd mensen aan haar deur.
De hele avond vliegen de verhalen je om de oren. Er zijn mensen bij die er bijna een dagtaak aan hadden om alles te verzamelen, te ruilen of om een of meer boeken te maken. Het idee van de Stichting Oud Montfoort is een absoluut succes mede dankzij de inzet van Jaap Jan Aarnoudse van de Jumbo die daar zijn nek voor heeft uitgestoken en het avontuur is aangegaan om het boek en plaatjes uit te brengen. De dagen erna was het opnieuw een drukte van belang, maar nu in de Jumbo zelf waar weer talloze mensen hun ontbrekende plaatjes uit de kratten kwamen vissen om zo hun boek te completeren.

Shopbox

Meer berichten