Pastoraal werker Marion Korenromp en dominee Anne-Mieke van der Plaat organiseren veertig bezinningsmomenten. (Foto: Lysette Verwegen)
Pastoraal werker Marion Korenromp en dominee Anne-Mieke van der Plaat organiseren veertig bezinningsmomenten. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Bezinningsmomenten in de vastentijd

Het was een droom: 'Wat als we in de vastentijd, van 26 tot en met 8 april 2020, elke dag ergens een stiltemoment houden waar mensen tot rust kunnen komen en samen met anderen in stilte kunnen luisteren naar een tekst? Zou dat iets zijn?'

REGIO – Pastoraal werker Marion Korenromp en dominee Anne-Mieke van der Plaat lieten hun droom uitkomen. Op Aswoensdag, direct na carnaval, begint het project. "We komen op bijzondere plaatsen in de regio samen; in een ziekenhuis, in de Middelste Molen in Cabauw, maar ook in kerken en bij een missionaire leefgroep", vertelt het tweetal. "Stel je voor; je loopt gewoon het gebouw in, er staat een kring van stoelen in gedempt licht, je wordt welkom geheten en je wordt meegenomen in de rust en de woorden van degene die de bijeenkomst leidt." Iedereen is welkom. "Je gaat er blanco in, hoeft niets te doen, niet te praten of te delen; gewoon lekker zitten en je mee laten dragen. Voor wie wil is er na afloop koffie, napraten mag, maar gewoon weggaan mag ook."
Wie wil kan de rust van een soort meditatie ervaren. "Dat is niet zomaar iets doen, we volgen wel een methode: de lectio devina – de 'goddelijke lezing'; een eeuwenoude traditie voor spiritualiteit." De lectio devina werd al in het vroege Christendom beoefend en bleef door de eeuwen heen populair bij kloosterlingen én bij gewone gelovigen. "In stilte en rust geleid, mediteren we over een tekst. Het is luisteren met je hart en de boodschap is voor iedereen anders."
Marion noemt een voorbeeld. "Een tekst als: 'Wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat dan niet rond… Zo blijft je aalmoes in het verborgene'." Anne-Mieke vult aan: "Menigeen kan dan nu uitleggen als 'Twitter het niet rond!' Daarmee krijgen oude teksten een nieuwe betekenis die voor iedereen weer anders is. Niets moralistisch ook geen wijzend vingertje. Het gaat gewoon om de woorden en de ontdekking van inzichten of inspiratie die iedereen kan krijgen. En genieten van de rust en de mogelijkheid om elke dag je leven even stil te zetten."

In Montfoort elke donderdag in de katholieke kerk en op woensdag 18 maart in de Rank

Iedereen kan zelf bepalen waar en hoe vaak – kosteloos – aan de bijeenkomsten deel te nemen. "Ervaar de ontdekking van nieuw inzichten en de verrassing om eens heel anders naar iets te gaan kijken of laat je raken", raden Marion en Anne-Mieke aan. "Het kan zelfs zijn dat in alle rust een oplossing 'uit de lucht valt' voor een probleem. Ons doel is even een weldadige stilte in het leven en in het hoofd van de deelnemers."
Het volledige overzicht is te vinden op de website www.3eenheidparochie.nl.

Shopbox

Meer berichten