Angst voor het coronavirus


Foto:
De columns van Margreet

Angst voor het coronavirus

Sinds het uitbreken van het nieuwe coronavirus in China houdt het ons allemaal behoorlijk bezig. De nieuwsberichten wakkeren de angst behoorlijk aan door hun dagelijks updates. Het komt ook steeds dichterbij. 

De één is er doodsbenauwd voor. Hamstert van alles en nog wat, zodat sommige schappen in de supermarkt je leeg aan staren. De ander haalt zijn schouders op. ‘t Zal allemaal wel los lopen. 'Aan griep overlijden ook altijd veel mensen.’ Net zoals veel ander nieuws vandaag de dag, is het moeilijk om waar en onwaar goed te scheiden. Maar het is duidelijk dat het ons allemaal bezig houdt. Angst voor het ongrijpbare, voor het onzekere, voor een ziekte die mogelijk tot de dood zou kunnen leiden houdt ons in de greep.

Het is duidelijk dat het ons allemaal bezig houdt

Makkelijk ontwikkel je daardoor smetvrees, mensenvrees en overdreven overlevingsgedrag. Ook al vind je dat de dreiging van dit virus niet zo groot is als men doet denken dan nog heeft het impact. Vragen spelen door je hoofd. ‘Moet ik iets extra’s in huis halen? Stel dat ik ziek wordt, wat betekent dat dan?’ We kennen allemaal de uitdrukking dat angst een slechte raadgever is. Maar ik denk dat het maar een halve waarheid is. Want angst kan ons wel degelijk beschermen als er echt gevaar dreigt. Dan kan het je helpen goed te reageren, te overleven of te vluchten. Een betere vraag is, is mijn angst reëel of niet? Dat moeten we in het geval van het nieuwe coronavirus zelf maar uit zien te vinden.

Wat is waarheid en leugen in al die berichten in krant, nieuwsuitzendingen internetartikelen. Kijk, daar zit mijn angst! Dat er zoveel gemanipuleerd wordt, zoveel verborgen agenda's zijn, zoveel nieuwsberichten de wereld in komen die geen zuivere koffie zijn. Daar maak ik mij echte zorgen om. Dat is nog eens een serieus virus dat de mensheid bedreigt.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten