Password


Foto:
Column: Wethouder(s)

Password

Ik heb er een bloedhekel aan. Deze week weer het mailtje 'Uw wachtwoord verloopt over 2 weken'. 

Om de 3 maanden moet ik op mijn werkplek een nieuw password bedenken. Daarnaast moet ik dat ook doen voor de applicatie van de gemeenteraad en de document omgeving van FermWerk, onze sociale werkplaats. Dat geldt ook voor mijn bank - elke 6 maanden -, om nog te zwijgen van alle applicaties die je heel soms gebruikt en ja, 'Wat was hier ook weer het password....'

Kraken doen ze het toch wel...

Op de radio een reclame van XS4ALL': ''Bedenk dat als u uw password makkelijk kunt onthouden, een hacker het makkelijk kan kraken.'' Volgens mij is dit de grootst mogelijke onzin. Mijn werkgever doet erg veel moeite om het iedere keer ingewikkelder te maken door het password met een karakter te verlengen. Met als gevolg dat ik het maar opschrijf, want er doet zich altijd een situatie voor waarin het systeem mijn password níet onthouden heeft. En de Russen - zij weer - hebben in 2016 zo’n 1,2 miljard (1.200.000.000) passwords van gebruikers buit gemaakt die zij nog elke dag in hun hackpogingen gebruiken. Ze hebben dus wat voorbeelden van u en mij om toe te slaan. Ga daar maar eens tegenaan bedenken.
De kernvraag is of een password van één dag oud veiliger is dan een password van drie maanden oud? Die hackers hebben ongeveer 90 seconden nodig om ons te kraken. En het doet er dus niet toe of het password makkelijk te onthouden is, kraken doen ze het toch wel. Dus nee, als het in drie maanden niet gebeurd is, maakt een nieuw password niets uit. Of beter, het maakt ongeveer 90 seconden verschil. Dus hou op met deze onzin en laat me mijn password houden! Heb ik toch de politiek weer nodig om iets te verbieden. Oh wacht….

Wethouder Bob Duindam - Oudewater


Shopbox

Meer berichten