Stichting Oud Montfoort even onder dak


De voormalige winkelruimte van Daags wordt ingericht als tijdelijke expositieruimte voor Stichting Oud Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen)
De voormalige winkelruimte van Daags wordt ingericht als tijdelijke expositieruimte voor Stichting Oud Montfoort. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen )

Stichting Oud Montfoort even onder dak

Het voormalige winkelpand van 'Daags' wordt de nieuwe maar tijdelijke bestemming van de Stichting Oud Montfoort (SOM). Al weken wordt er hard gewerkt om de ruimte in te richten om zo eind april de geplande opening te halen.

Montfoort - Het is te danken aan Gerard Janmaat, de eigenaar van dit pand aan de Keizerstraat, dat de Stichting Oud Montfoort hier tijdelijk zijn vleugels mag uitslaan. Terwijl Janmaat in het overige deel van het pand hard bezig is met de bouw van een aantal appartementen, heeft hij de SOM een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Op het pand rust nog steeds een winkelbestemming maar de procedure om die bestemming te wijzigen loopt. Lex van Wijk, voorzitter SOM: "Voorlopig mogen wij hier tot 1 oktober blijven zitten en daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. We zijn ons er van bewust dat het een contract voor onbepaalde tijd is en als zich een huurder meldt, dan is het voor ons einde oefening." De leden van de SOM hebben tijdens hun zoektocht naar een geschikte expositieruimte al bij verschillende eigenaren van leegstaande panden in Montfoort aangeklopt, maar iedere keer liepen die onderhandelingen stuk wanneer het aankwam op de financiën. Peter Gruters: "De voormalige Oudheidkamer Montfoort, die nog steeds gevestigd is in de kelder van het Huis van Montfoort, blijft in ieder geval nog ons depot. Daar hebben we eigenlijk het grootste deel van de Montfoortse geschiedenis opgeslagen, al is de locatie niet echt geschikt als expositieruimte. Daarom zijn wij ook zo ingenomen met deze geboden kans."
Het huidige pand kent een lange geschiedenis. Al sinds 1915 was er een winkel met huishoudelijke en cadeau-artikelen gevestigd. In die tijd had het pand de bijnaam 'De Vink', (De 1e Vlucht Is Naar Kortenhof of zoals andere mensen zeiden Voor Inkopen Naar Kortenhof'). Het is zoon Gerard van Kortenhof die de zaak van zijn ouders overneemt en daar later een Blokker-filiaal in vestigt. Jaren later verandert dat weer in DAAGS, maar na 100 jaar viel in 2017 het doek.
Lex van Wijk: "Op de lange wand komt de tijdlijn van Montfoort te staan. Rechts daarvan komt een audio-visuele hoek. Tegen de niet gepleisterde muur komt een Knopendraaibank te staan en verder komen er vitrinekasten, expositiepanelen en een tafelvitrine. Ook wordt het TIP (Toeristisch Informatie Punt) hier gevestigd." Er gaat themagericht gewerkt worden, met elke drie maanden een wisseling. ''Verder zijn wij grote dank verschuldigd met de steun van een aantal Montfoortse ondernemers bij het opzetten van deze ruimte. Als de maatregelen rond het coronavirus geen roet in het eten strooien dan is het de bedoeling dat wij in april deze ruimte openen. Een belangrijk thema is dan "75 Jaar Bevrijding" waar wij een speciale hoek voor inrichten. Maar met z'n allen zijn we het over een ding eens; Jammer dat onze oud-collega Bernhard Weber dit niet meer heeft mogen meemaken. Hij zou er zeer zeker verguld mee zijn geweest."

Shopbox

Meer berichten