Foto:
De columns van Margreet

Is dit echt?

Net als heel veel Nederlanders zat ook ik ingespannen te luisteren naar de toespraak van onze minister president. In de indringende en ernstige boodschap over de dreiging van het coronavirus voor ons land werden er geen doekjes om gewonden. 

Het zal het leven in Nederland en eigenlijk alle landen op een ongekende manier gaan beïnvloeden. Een crisis in vredestijd, noemde Rutte het. Net zoals Rutte zelf ook aangaf denk ik ook regelmatig ‘is dit echt?’. Helaas wel. Overleven is van iedereen het motto. Er is een gezamenlijke vijand, het coronavirus. De vijand is in dit geval geen mens, geen politieke partij en ook geen overtuiging. Het virus bedreigt ons voortbestaan, onze gezondheid, onze zwakke mensen. En van die laatsten zijn er ontelbaar veel.

Hoe gaan we verder?

We zullen ons de komende tijd nog wel eens vaker in de arm knijpen met de vraag ‘Is dit echt?’ Mogelijk met een bevestigend antwoord. Vragen tollen door ons hoofd; ‘Wat kunnen we doen? Wat is mijn verantwoordelijkheid? Hoe zorgen we voor onszelf en voor elkaar?’ Gelukkig zie ik daarin ook mooie initiatieven. Een appje van iemand die omdat ze thuis zit nu graag voor iemand de boodschappen haalt. Of een actie om elkaar en mensen die alleen thuis zitten te bellen. Want bellen kan gelukkig nog steeds. Het zal mogelijk weer veel meer gebeuren de komende tijd omdat fysieke contacten moeten worden vermeden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de kerkgangers nu het kerkgebouw leeg blijft staan? Hoe gaan de geloofsgemeenschappen dat opvullen behalve met een digitale preek? Maar dat geldt natuurlijk voor alle clubs, instanties en verenigingen. Hoe gaan we de komende tijd verder? Het zal nieuwe creativiteit vragen al die vaste structuren opnieuw vorm te geven. Het leven zal er echt anders uit gaan zien. Dat is een ding dat zeker is.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden