Ook alle kerken moesten hun deuren sluiten vanwege de maatregelen. Hier staat nog tot 31 maart, de datum die gold tot afgelopen weekend. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Ook alle kerken moesten hun deuren sluiten vanwege de maatregelen. Hier staat nog tot 31 maart, de datum die gold tot afgelopen weekend. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Hoe het coronavirus ons bezig houdt

Afgelopen weekend werden een aantal interviews afgenomen over de impact van de maatregelen rondom het coronavirus. De ontwikkelingen volgen zich snel op. Het is duidelijk dat niet eerder dit soort maatregelen werden genomen met zoveel impact voor het dagelijkse leven. Zorgvuldigheid en naleving van de afgekondigde maatregelen zijn enorm belangrijk. Voor je eigen gezondheid en die van de kwetsbare mensen om ons heen. 

Voor verschillende beroepsgroepen en branches is het uitbreken van het coronavirus extra merkbaar en voelbaar. Telefonisch hadden we met enkelen contact.

Oudewater – Er wordt in sommige supermarkten massaal gehamsterd. Hoe is dat in de Coop in Oudewater? Marcel Heijmans ziet het natuurlijk ook gebeuren. “De schappen van brood- bloem- water- toiletpapier zijn snel leeg. Maar alles is nog gewoon verkrijgbaar bij de groothandel.” Heijmans vindt dat mensen elkaar gek maken op dit moment. Marcel is nuchter over wat er nu gebeurt en hoopt dat het meevalt. “Maar de impact voor theater, kerken, lokale toneel vereniging Artozona zijn behoorlijk.” De sfeer in de winkel is nog goed en de filmpjes op sociale media herkent hij gelukkig niet.

Joyce Jacobs, bestuurder Woon- en zorgcentrum De Wulverhorst, informeert het personeel, vrijwilligers en bewoners voortdurend. “Elke ochtend zitten we even bij elkaar en maken de balans op.” Tot nu toe is er geen onrust in het huis. Alle grotere activiteiten zijn stilgelegd, zoals de weekafsluiting, het aanschuifdiner, bijeenkomsten van de KBO/PCOB, een Modeshow, het Seniorenkoor Oudewater en de bingo. Alle kleine activiteiten gaan wel door. Bewoners mogen nog steeds bezoek ontvangen mits ze geen gezondheidsklachten hebben. Joyce merkt ook in het wooncentrum dat het coronavirus het gesprek van de dag is. “Zelf zegt ze afspraken ook af. Hier is nu mijn prioriteit.”

Ali Groen woont nog niet zo lang in Oudewater. Ze is dirigent van een aantal orkesten. “Alles is afgezegd. Ik zit nu helemaal thuis.” Normaal is haar agenda gevuld met repetities en concerten. Ze zat ook in de jury van het Nationaal Jeugdorkest. Om haar heen ziet ze dat het voor collega’s enorm zwaar is vanwege het wegvallen van inkomsten. “Zelf heb ik nog een klein pensioentje.” Soms vraagt men of mensen het geld van kaartjes willen doneren t.b.v. de muzikanten en zaaleigenaars. “Doe dat vooral,” is haar oproep. Ze weet dat collega’s zich nu melden in de zorg om te kunnen helpen. Dat wil ze zelf ook.

Afgelopen weekend werden een aantal interviews afgenomen over de impact van de maatregelen rondom het coronavirus. De ontwikkelingen volgen zich snel op. Het is duidelijk dat niet eerder dit soort maatregelen werden genomen met zoveel impact voor het dagelijkse leven. Zorgvuldigheid en naleving van de afgekondigde maatregelen zijn enorm belangrijk. Voor je eigen gezondheid en die van de kwetsbare mensen om ons heen. Blijf goed op de hoogte via de berichtgeving van RIVM en de rijksoverheid.

Shopbox

Meer berichten