De steigers werden nu gebruikt om schoon te maken. Links vooraan Ries Sangers en daarboven Chiel van Dijk met twee vrijwilligers.
De steigers werden nu gebruikt om schoon te maken. Links vooraan Ries Sangers en daarboven Chiel van Dijk met twee vrijwilligers. (Foto: MargreetNagtegaal)

Restauratie Franciscuskerk afgerond

De derde fase van de restauratie van de Franciscuskerk in Oudewater is na wat vertraging klaar. De evaluatie van alle geplande werkzaamheden is achter de rug en na tot slot een grondige poetsbeurt ziet de kerk er weer prachtig uit. Een gesprek hierover met Ries Sangers en Chiel van Dijk van de bouwcommissie van deze derde fase.

Oudewater – . Op 11 maart 2019 werd gestart met het herstel van ‘Transept’ (dwarsbeuk) en ‘Viering’. Alles werd grondig gerestaureerd, zowel van binnen als van buiten. Ook de tien gebrandschilderde glas-in-lood ramen kregen een ware metamorfose. Ries Sangers, die verantwoordelijk is voor de actie ‘De Oudewaterse Glazen’ is enthousiast over hoe mooi ze geworden zijn. “Ik ben verschillende keren de steiger op geweest om het van dichtbij te bekijken. Het is echt heel mooi geworden.”
De glas-in-lood ramen waren er mede de oorzaak van dat de vertraging verder opliep de laatste maanden. “Er moest meer gebeuren dan gepland. En de aannemer kon toen ook niet verder met het overige werk.”
De sponsoractie voor de glas-in-lood ramen leverde uiteindelijk het mooie bedrag op van iets meer dan 160.000 euro terwijl de begroting beraamd was op 195.000. Toch is deze fase van de restauratie in zijn geheel binnen de begroting gebleven. “De inzet van heel veel vrijwilligers heeft daarin zeker bijgedragen,” aldus Chiel van Dijk. Ook nu met de schoonmaak van de kerk maakten vele handen licht werk. Er is wel netjes gewerkt en zoveel mogelijk stofvrij afgeschermd, maar na zo’n grote klus moest de hele kerk schoongemaakt worden. Het grote werk is door een schoonmaakbedrijf gedaan. De vloer van 1000 m2 is geboend maar ook alle gewelven kregen een schoonmaakbeurt. Ook hier werden vrijwilligers ingezet om de steigers steeds op te bouwen en de massieve kerkbanken te verplaatsen.
In de evaluatie van deze fase is met alle betrokken partijen open en eerlijk de balans opgemaakt. “Er is veel gepraat. Alles is goed uitgesproken. Iedereen leert hier weer van.” Maar Chiel is vooral onder de indruk van het positieve resultaat en de passie waarmee door iedereen is gewerkt. Onlangs kregen de wethouders Bob Duindam en Bas Lont een rondleiding tot op de gewelven. Zij waren bijzonder onder de indruk. "Hoe is het mogelijk dat dit door vrijwilligerswerk in stand wordt gehouden."
Nu resten nog de fases 4 en 5 voor de zijbeuken en het middenschip. Het gaat hier opnieuw om grote bedragen, waarvoor eerst nog de nodige middelen gevonden moeten worden.
Een mooi filmpje over de restauratie is te zien op www.katholiekleven.nl/videos/actuele-videos/wij-zijn-de-geluksvogels-die-deze-kerk-restaureren.

Op 23 april is de officiële opening gepland door bisschop Mgr. Hans van den Hende uit Rotterdam en Mgr. Woots uit Utrecht. Tenminste als het coronavirus ook hier geen roet in het eten gooit. Nadere informatie volgt.

Shopbox

Meer berichten