Op de lentefair van afgelopen weekend. V.l.n.r. Daniël Winkel, Hannah v.d. Mel en  Teus Kok. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Op de achtergrond en klein deel van de Linschotense vrijwilligers
Op de lentefair van afgelopen weekend. V.l.n.r. Daniël Winkel, Hannah v.d. Mel en Teus Kok. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) Op de achtergrond en klein deel van de Linschotense vrijwilligers (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Werkhandschoenen mee naar Afrika

De ‘vakantiereis’ die Daniël Winkel samen met vriendin Hannah v.d. Mel en ruim twintig andere Linschoters gaat maken is er bepaald niet een om heerlijk uit te rusten. Op 27 juli hoopt de groep onder de vlag van World Servants voor drie weken te vertrekken naar een werkvakantie naar het Zambiaanse dorpje Kanolo.

LINSCHOTEN - In de heuvels van zonnig Afrika wil de actiegroep Linschoten de renovatie en nieuwbouw van klaslokalen en een lerarenwoning realiseren. Maar voordat het zover is moeten ook hier de handen nog flink uit de mouwen. De kerkjeugd van de Hervormde gemeente Linschoten houdt om de twee jaar een actie in hun dorp voor een goed doel in binnen- of buitenland. Dit jaar gaan de jongeren, met een afvaardiging van World Servants, zelf naar de plaats van bestemming om daar te bouwen aan verandering. “We weten nu al dat we niet bepaald zullen verblijven in een vier sterren hotel. We slapen in een van huis meegenomen slaapzak met klamboe in een soort van schuur. Die warme douche en toilet zijn daar beslist anders dan we hier gewend zijn”, vertelt de student Tuin- en akkerbouw Daniël. “Het dorp ligt ver de bewoonde wereld. Mobieltjes hebben geen bereik, dus is ons verzocht die thuis te laten.”
Teus Kok is een van zeven begeleiders. De accountant ziet het als een uitdaging om zich dienstbaar te maken aan dit project voor jongeren, en de cultuur van dichtbij te leren kennen. De bouw is voor hem niet iets waarmee hij bekend is. “Er gaan werkhandschoenen mee, dat scheelt.”
Voor vertrek wordt de leiding onderworpen aan professionele trainingen zodat duidelijk is wat de groep in Afrika kan tegenkomen. ''Tijdens ons verblijf is het daar winter. Overdag omstreeks 28 graden, dat moet te doen zijn. Geen water uit de kraan, maar uit een pomp om voor gebruik te filteren. Het aardige is dat we gaan bouwen samen met Zambiaanse jongeren. Er moeten natuurlijk wel doelen gesteld worden en daarom worden thuis al complete draaiboeken opgesteld. World Servants bereidt onze komst vast voor, zodat zo min mogelijk tijd verloren gaat.''

Voor vertrek moeten de ‘vakantiegangers’ eerst nog een bedrag inbrengen voor reis, bouwmaterialen en verblijf. Van de benodigde 76.365,00 euro is inmiddels 32.110,76 binnen. Diverse activiteiten moeten de rest opbrengen, zoals de Lentefair van afgelopen weekend met een opbrengst van 1.625 euro, een projectweekend, een benefietdiner bij Roos, een boekettenservice voor moederdag, een veiling, taarten- en flessenactie. Alles inmiddels wel onder voorbehoud. Alle info op www.worldservants.nl/linschoten

Shopbox

Meer berichten