Foto:
De columns van Margreet

Hoe gaat het met je?

Communiceren gebeurt op dit moment op hele andere manieren dan gebruikelijk. Omdat we elkaar nauwelijks in levende lijve zien maken we massaal gebruik van digitale communicatiemiddelen. Wat een geluk dat we dit nog hebben. 

Via beeldbellen, videofilmpjes en vele andere vormen van beeld en geluid zien en horen we elkaar nog echt! Wat fijn! Ik ontvang ook regelmatig allerlei voorgeprogrammeerde berichtjes die mensen aan mij doorsturen. Op het internet is blijkbaar een groot scala hiervan belangeloos beschikbaar voor gebruik. Hele gedichten, prachtige plaatjes met prachtige quotes erop, gebeden, muziek en ga zo maar door. Er zitten echt juweeltjes tussen die ik op mijn beurt dan weer doorstuur naar anderen.

Juist nu echte belangstelling

Maar soms irriteren dit soort voorgeprogrammeerde berichten me ook. Sorry voor de zenders, ik weet dat jullie het goed bedoelen. Maar als er in een berichtje een oproep wordt gedaan om het aan minstens vier personen door te sturen krijg ik jeuk. En dan nog de manipulerende opmerking erachteraan dat als ik dat doe ik dan zal merken hoe geliefd en populair ik zelf ben. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Standaard reageer ik liever met de vraag ‘Hoe gaat het met jou?’ Als ik dit zo schrijf moet ik altijd denken aan een interview dat een tijdje geleden alle kranten haalde. Megan, de vrouw van prins Harry, huilde bijna, toen ze uitriep naar de nooit ophoudende stroom van opdringerige journalisten; “Niemand vraag eens hoe het echt met me gaat!” Dat raakte me! In die tijd was ik zelf ook ernstig ziek, en deze vraag werd maar door een klein aantal mensen gesteld. Een gouden vraag! Dat was echte belangstelling, willen weten wat er achter de gemakkelijke en voor de hand liggende antwoorden verscholen gaat. Dus lieve mensen, kijk om je heen, let op elkaar, en zoek vooral veel contact. Maar vergeet deze vraag nooit te stellen. “Hoe gaat het nu echt met je”?

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden