Tamara en Mattieu Spruit van de Spruithoeve in Oudewater zijn de winnaars van de Cum Laude Trofee 2020. (Foto: Paul van den Dungen)
Tamara en Mattieu Spruit van de Spruithoeve in Oudewater zijn de winnaars van de Cum Laude Trofee 2020. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Felbegeerde kaastrofee dit jaar naar Oudewater

Dit jaar waren er op donderdagavond 12 maart in de Wierickerschans in Bodegraven twee overall winnaars bij de Den Besten Cum Laude Awards. In de categorie ‘beste kaas’ won de Spruithoeve uit Oudewater met hun Oude Boerenkaas. Opnieuw een streekwinnaar, want vorig jaar ging de eer naar de Witte Welle in Montfoort.

Oudewater - De Cum Laude Awards is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing, georganiseerd door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Elk jaar komen alle zelfzuivelende boeren bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kaas, gemaakt op de boerderij. Dit is de enige landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke manier maken. De Cum Laude Awards werden voor de vierde keer uitgereikt, maar het was de eerste keer dat er twee Den Besten Cum Laude Awards werden uitgereikt. Een award voor ‘beste kaas’ en een award voor zuivel en zachte kaas. De uitreiking was dit jaar wel anders, vanwege de maatregelen die het kabinet vorige week had aangekondigd. De uitreiking vond plaats zonder publiek, maar wel met de winnaars. Jammer, maar niet meer dan logisch dat de organiserende Bond van Boerderij Zuivelbereiders, deze Cum Laude Awards direct aan de toen nieuwe maatregelen had aangepast.

In 2005 nam Mattieu, samen met zijn vrouw Tamara de boerderij over van zijn ouders. In 2011 begonnen zij hun kaasmakerij en tot die tijd hiel Mattieu zich bezig met het melkvee en de varkens. Tamara: "Voor de Cum Laude Awards worden zo'n 300 inzendingen uit het hele land ingestuurd, verdeeld over de categorieën kaas, yoghurt, hangop, boter, karnemelk en zachte kaas. Als de keurmeesters de technische kant hebben beoordeeld is het de beurt aan de Prominenten. Zij keuren puur op geur en smaak. Hun uitslag is ook op de dag van de uitreiking bekend." Mattieu Spruit had niet verwacht de Den Besten Cum Laude Award te winnen. Zeer verrast stapte hij met zijn twee dochters het podium op om de ‘melkbeker met de grote oren’ in ontvangst te nemen. “Geweldig, dit hadden we écht niet verwacht” kon Mattieu nog uitbrengen. Zijn vrouw Tamara moest verstek laten gaan omdat zij ziek op bed lag.

Even verderop aan de Ruige Weide in Oudewater is de Rofmeddow van Mariëlle en Arjan van den Brink gevestigd. Rofmeddow is een verbastering van Rough en Meddow, dat Ruige Weide betekent. Zij wonnen in de categorie zuivel een Award voor hun volle boerenyoghurt en kregen van de Prominenten de hoogste score voor geur en smaak. Pas in 2017 begonnen en kregen in dat jaar al een Cum Laude voor de lekkerste hangop. Voor hun producten gebruik zij de melk van hun eigen koeien.

In 2011 maakten Mattieu en Tamara Spruit nog dagelijks hun kazen. Sinds 2018 maken zij om de dag zo'n 30 kazen. De melk leveren hun 100 koeien. Daarnaast heeft Mattieu zo'n 1200 vleesvarkens. Net als bij RofMeddow is er op het bedrijf een automaat waar de liefhebbers hun producten kunnen kopen.

Shopbox

Meer berichten