Keramiste Jeannette Huizenga kijkt met plezier uit naar ontwerpen voor de Vuurschaal. (Foto: Jur Huizenga)
Keramiste Jeannette Huizenga kijkt met plezier uit naar ontwerpen voor de Vuurschaal. (Foto: Jur Huizenga) (Foto: Jur Huizenga)

Linschotense Vuurschaal wacht op jouw ontwerp

De dorpschaal voor het Vrijheidsvuur van Linschoten is al ‘opgebouwd’. Door Jeannette Huizenga-Luteyn wordt de schaal zacht gehouden totdat die de oven in gaat. Het wachten is nu eerst op de kleurrijke inzendingen die de schaal gaan verfraaien. De keramiste hoopt dat dorpsinwoners die op dit moment aan huis gekluisterd zijn aan de slag gaan om de schaal met eigen ontwerpen te bekleden.

Linschoten - Het organiserende comité van de viering van ‘75 jaar Vrijheid’ Linschoten bedacht een Vuurschaal Ontwerpwedstrijd voor het Vrijheidsvuur op 5 mei. Door de komst het zeer besmettelijke coronavirus is op dit moment niets meer zeker. Het Vrijheidfeest Linschoten is voorlopig uitgesteld, maar in het atelier op de Dorpstraat wordt met plezier uitgekeken naar inzendingen voor de vuurschaal. “Het is de bedoeling dat jong en oud in het dorp snel aan de slag gaat”, legt keramiste Jeannette Huizenga uit. “Het moet immers een schaal van heel Linschoten worden.''
Ook siersmid Arie Belo werd werd voor het project in de arm genomen. ''Er is goed over nagedacht. De Vuurschaal komt zo hoog te staan dat niemand makkelijk bij het vuur kan en de buitenzijde goed te bewonderen is.”
Tot groot genoegen van de kunstenaar zijn de eerste inzendingen inmiddels binnen.

Oorlog en vrede

Het thema voor de schaal is, hoe kan het anders is ‘Oorlog en Vrede’. Ontwerpen kunnen behalve de bevrijding ook met Linschoten te maken hebben in het algemeen. Het kan een jeep zijn of tank tijdens de bevrijding, maar bloemen, blije gezichten, een vliegtuig dat parachutisten of voedsel afwerpt en nog veel meer. Maar ook gewoon een huis in de Dorpstraat is een mogelijk idee, met vlaggen natuurlijk. De schetsen mogen ook ingekleurd zijn. Tip van Jeannette: Houdt het onderwerp niet te ingewikkeld, houdt het eenvoudig, dan valt het op de schaal beter op. Plaatselijke inspiratie over Linschoten en de tweede wereldoorlog kun je eventueel opdoen via de website www.oud-linschoten.nl/ledenblad.

Teken mee voor de eeuwige gebakken roem. Voor instructies of een deelnameformulier kijk op de website www.linschoteninvrijheid.nl of stuur of app een foto op van jouw eigen ontwerp voor dinsdag 21 april naar Jeannette@jjhuizenga.nl telefoon 06-20248426. Persoonlijk ‘afleveren’ van je ontwerp in de brievenbus van Dorpstraat 57 kan natuurlijk ook.

Shopbox

Meer berichten