Straks


Foto:
Column: Wethouder(s)

Straks

Het was een tijdje in de mode om het RIVM af te doen als een stel nep-cijferaars. Er zou weinig deugen van hun stikstof en hun klimaatmodellen. En toen kwam Corona, en was de mode voorbij. 

De geledingen sloten zich en we hangen aan de lippen van Jaap van Dissel (prof.dr.) om gerustgesteld te worden over de maatregelen. Voorheen een onbekende ambtenaar, nu baken in woelige baren. Zeg maar een soort van bondscoach. En ja, daarnaast schijnen we nog zo’n 17 miljoen bondscoach-virologen in dienst te hebben. Gelukkig gebruiken slechts enkelen daarvan de sociale media om hun vrijblijvende opvattingen de wereld in te slingeren.

De lucht is helderder en zuiver, het water schoner

Natuurlijk moeten we nu omgaan met alle ellende van zieken om ons heen, en de eigen angst om ziek te worden. Dat vraagt veel van ons, en daarvoor past niets anders dan wederzijds begrip. En ons te houden aan de opgelegde maatregelen. Tegelijk kunnen we het ons niet veroorloven om níet na te denken over het post-Corona tijdperk. De valkuil van straks business as usual is enorm. Zeker voor de mensheid die altijd al moeite heeft gehad met collectieve zelfreflectie.
Wie een beetje naar buiten kijkt ziet dat de lucht helderder en zuiverder is, dat het water in de sloten, vijvers en rivieren schoner is, dat er meer te genieten valt van flora en fauna. Dat de rust van afwezige vliegtuigen weldadig is. Het effect van de mens op haar omgeving is niet eerder zo voelbaar geweest. Direct bij ons in Nederland. Durven we straks ook met elkaar te roepen dat we dat willen behouden?

Wethouder Bob Duindam - Oudewater

Met ingang van komende week is dit weer een wekelijkse wisselcolumn. Met volgende week de eerste bijdrage van de Montfoortse wethouder Yolan Koster.

Shopbox

Meer berichten