We redden het wel


Foto:
De columns van Margreet

We redden het wel

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er ook een grote uitbraak van mooie en lieve initiatieven van ‘heelhollandhelpt’. Je staat er altijd van te kijken hoe snel heel veel mensen in de hulp-stand staan bij heftige situaties als deze. Dat is het mooie van ons landje en de mentaliteit in onze stadjes. 

Hartverwarmend is het grote aanbod om belangeloos te helpen, te bellen en om lieve kaartjes te sturen naar al diegene die verder zo onbereikbaar zijn. Gelukkig hebben heel veel mensen het hart nog op de juiste plaats zitten. Maar er is ook iets geks aan de hand. Er wordt namelijk nauwelijks gebruik gemaakt van al die hulptroepen die daadwerkelijke hulp aanbieden. Het hulpaanbod is vele malen groter dan de vraag. Ik lees het overal in de kranten.

Helpen is fijn!

Mensen vragen niet graag om hulp. En al helemaal niet door iemand die ze niet of nauwelijks kennen. Het blijkt maar weer eens overduidelijk, hulp vragen is moeilijk. Veel moeilijker dan hulp geven. Ik denk dat een mens dat ook moet leren. Het ikke-zelf-doen is voor veel mensen een sterke overtuiging. Daar stappen ze niet snel overheen. Ik hoor dat nu ook mensen zeggen; “Nee hoor, ik red het zelf nog wel.” Wat jammer is dat eigenlijk. Een gemiste kans om te leren ontvangen en iemand blij te maken die jou wil helpen. Geloof me, degene die hulp geeft wordt net zo gezegend als degene die hulp ontvangt. Helpen is fijn! Het werkt meestal twee kanten op. Als er tenminste geen sprake is van manipulatie of misbruik. En hiermee benoem ik misschien ook wel gelijk de grote drempels in het denken van veel mensen die hulp vragen vertalen als “ik maak misbruik van jouw tijd en aanbod”.

We redden het wel! Prima als dat zo is natuurlijk, maar in deze tijd van grote sociale afstand denk ik eerlijk gezegd dat het soms bikkelen is. Durf dan zelf het initiatief te nemen om te vragen wat je nodig hebt!

Dan redden we het zeker!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten