Onvergetelijke Koningsdag


Foto:
De columns van Margreet

Onvergetelijke Koningsdag

Wat was het anders. Wat was het raar. Een Koningsdag waarop alles zo‘n beetje anders was dan we gewend zijn in Nederland. 

Geen volle straten, geen oranje mensen massa’s. Geen koninklijk bezoek aan een stad die zich maanden had voorbereid op het hoge bezoek van de Koning en zijn familie. Geen vrijmarkten ook. Terwijl heel Nederland zich zo graag had willen ontdoen van al zijn overtollige spullen die afgelopen weken van de zolder of uit de schuur zijn gekomen. Nee, helemaal niets van dat.

Feesten op anderhalve meter afstand kan ook

Maar wat was het een bijzondere Koningsdag! De beelden van de koninklijke familie die digitaal de verjaardag van de koning vierden samen met miljoenen Nederlanders. Wat waren die beelden leuk. De inmiddels grote prinsessen die eerlijk antwoord gaven op vragen en zich heel ontspannen voor de camera vertoonden. Wat was het leuk om Maxima te zien met haar dochters. Wat was het bijzonder de hele koninklijke familie inclusief prinses Beatrix te zien, via de digitale weg, het lang zal ie leven zingend. Onvergetelijke beelden! En dan het feest in de steden en straten. Zo anders, zo raar. Maar zo mooi en aandoenlijk om te zien. Rijen, keurig met anderhalve meter afstand, bij de bakker voor de gebruikelijke oranje tompoes. Het Wilhelmus overal op straat gezongen. Allemaal individuen maar toch samen. Muziek die op de straten en parkeerplaatsen klonk zodat iedereen het kon horen. Oranje boven, en onder, en digitaal. Maar oranje was het zeker. Het fleurde sinds lange tijd het journaal weer eens een beetje op. Nederland had een unieke Koningsdag! De koning sprak dat Nederlanders altijd uit hun dak gaan op Koningsdag. Letterlijk deden ze dat een beetje anders dit jaar. Ieder vanuit zijn eigen woning. Een dag om trots op te zijn. De datum 27 april 2020 gaat zeker de boeken in als een onvergetelijke Koningsdag.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten