Foto:
De columns van Margreet

Gevangen of vrij?

De tweede wereldoorlog staat deze weken overal centraal. Op de televisie veel films en documentaires met indringende en vaak waargebeurde verhalen uit de oorlog. Zelfs 75 jaar na dato komen er nog steeds nieuwe verhalen en feiten boven water. 

Vaak allemaal even verschrikkelijk en onmenselijk van een tijd die de meesten van ons niet hebben meegemaakt. Een tijd van donkere motieven, heftige bombardementen, gruwelijke moorden en intimidatie die zijn weerga niet kent. Ons land zat vijf jaar gevangen in een leven van angst, honger, wantrouwen en haat. Veel 75-plussers zouden het tien keer beter kunnen verwoorden dan ik met mijn onervarenheid wat dat betreft.

Wij, naoorlogse generatie, kunnen ons daar alleen maar een voorstelling van maken. Het had dit jaar een grootse herdenking moeten worden met een nog groter bevrijdingsfeest er achteraan. U weet het. Het gaat helaas niet gebeuren. Corona heeft ons anno 2020 gevangengezet. Gevangen in onze huizen en gevangen in onze eigen leventjes. Ook voor mensen die nog volop aan het werk zijn klinkt steeds dat stemmetje ‘Nee, dat mag nu niet.’ Een beetje kunnen we proeven aan wat gevangenschap en beperking van bewegingsvrijheid betekent. De één wat meer dan de ander. Het maakt dat we 75 jaar bevrijding uiterlijk nauwelijks kunnen vieren. Het grootse en feestelijke is er helaas af dit jaar. Maar innerlijk zullen we als nooit tevoren wellicht begrijpen wat vrijheid is. Een woord waarvan ik zelf ook nauwelijks nog ten volle begreep wat het betekende. Want vrijheid zit voor een groot deel natuurlijk in het maatschappelijke leven, dat voelen we nu echt nu zoveel dingen niet meer mogelijk zijn. De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. De vrijheid om je feesten te vieren. Om lekker uit eten te gaan. De vrijheid om te bezoeken wie je wilt. Wat missen we die vrijheid! Laten we van harte die vrijheid vieren en koesteren!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden