Chauffeur Hans van de Pol is met pensioen en maakte donderdag zijn laatste busrit van Gouda naar Utrecht. (Foto: Paul van den Dungen)
Chauffeur Hans van de Pol is met pensioen en maakte donderdag zijn laatste busrit van Gouda naar Utrecht. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Laatste rit voor buschauffeur Hans van de Pol

Het is bijna 12 uur als zich donderdag bij de bushalte Kasteelplein, zijde Grote Gracht, steeds meer mensen verzamelen. Er wordt getuurd in de richting Oudewater, maar de bus is nog in geen velden of wegen te bekennen.

Montfoort - En dat laatste is niet helemaal zo verwonderlijk. Langs de kant van de weg tussen Gouda en Montfoort en dan voornamelijk bij de vele bushaltes die deze route rijk is, staan mensen te wachten op de lijnbus van Syntus die voor de laatste keer wordt bestuurd door Montfoorter Hans van de Pol. Het is de laatste rit van Hans want hij gaat met pensioen. Voor de meeste buschauffeurs is zo'n rit op de laatste werkdag een ultieme wens. Ook voor Hans die al voor de coronacrisis aangaf daarvoor alles uit de kast te willen halen wat er bij Syntus Utrecht mogelijk was. Bij die laatste rit stappen er bij de haltes onderweg familie, buren en wie hij maar mee wil nemen in. Bij een voor de chauffeur nog onbekende halte staat er dan een volledig versierde bus klaar, waar hij dan het laatste deel van zijn route mee rijdt. Die rit eindigt dan bij de remise in Montfoort. Daar hangt dan de vlag uit, zijn er leuke pensioenslingers en is er aanloop van tal van collega's en gepensioneerden die in dat geval Hans de hand kwamen drukken. Er is dan koffie en taart voor iedereen en toespraken door de teammanager. Maar deze keer, niets van dat alles.

Diana Hoogvorst van de Lief & Leed commissie had al 29 gepensioneerden en 89 collega's een mail gestuurd om Hans langs de route met ballonnen en vlaggen uit te zwaaien of eventueel een kaartje naar zijn huisadres te sturen. Inderdaad stonden er bij diverse haltes, waaronder in Haastrecht en Oudewater, collega's en passagiers te zwaaien en werden er cadeautjes aangeboden. Dat deed ook collega Ronald Bouwer die daarvoor speciaal vanuit Lopik naar Montfoort was gekomen. Daar stapte ook een van Hans' zonen in de bus en werd iedereen nog uitgebreid bijgepraat. Petra, de vrouw van Hans, zat al de hele rit in de bus. De enige echte passagier die achterin de bus zat liet dit alles gelaten over zich heen komen. De bus vertrok verder richting Utrecht van waaruit Hans met een lege bus terug naar de remise in Montfoort zou rijden. Het chauffeursverblijf zou daar wel versierd zijn, er is summier taart aanwezig en een bos bloemen. Ook Karin van der Star, de teammanager zal een speech houden, maar zonder toehoorders.

De geplande reis naar Zuid-Afrika naar zoon Eelco en schoondochter Sandra en 4 kleinkinderen gaat ook niet door. "Maar stel je toch eens voor dat ik dit ook had moeten missen. Gelet op de omstandigheden ben ik heel erg blij dat ik toch mijn laatste busrit heb kunnen maken. Ook op deze manier is het een leuk afscheid." Lange tijd was Hans vrachtwagenchauffeur, solliciteerde bij Connexxion, kwam in Schoonhoven terecht en later in Oudewater. Nadat Oudewater sloot werd het Woerden. Nu is er alle tijd om met Petra te gaan kamperen en volop te genieten van hun toercaravan.

Shopbox

Meer berichten