Henk Huizer kwam als 8-jarige evacué in de zomer van 1944 naar Linschoten. Ook zijn verhaal is opgetekend. (Foto: familierachief Huizer)
Henk Huizer kwam als 8-jarige evacué in de zomer van 1944 naar Linschoten. Ook zijn verhaal is opgetekend. (Foto: familierachief Huizer) (Foto: )

Linschoten werkt door aan WO2-expositie

Door de coronapandemie konden themaochtenden en de WO2-expositie van de Vereniging Oud-Linschoten (VOL) niet doorgaan. Maar net zoals het Comité 75 Vrijheid gaat ook de historische vereniging niet voor afstel maar uitstel.

LINSCHOTEN - Opdat wij niet zullen vergeten zijn oudere generaties min of meer verplicht om de oorlogsverhalen aan toekomstige generaties te blijven vertellen. Als je door het dorp loopt is het bijna niet voor te stellen dat er van 1940-1945 ook in Linschoten oorlog was. Zelfs een klein detail kan in het grote verhaal een nog ontbrekend puzzelstukje zijn. Nu er vanwege het coronavirus extra tijd aan het Vrijheidsjubileumjaar kan worden toegevoegd, maakt de VOL daar dankbaar gebruik van.

Onlangs werd het verhaal van evacué Henk Huizer opgetekend. De 8-jarige uitgemergelde Rotterdammer werd “God zij dank” in de zomer van 1944 opgevangen bij de familie I.D. Vroege. Gelukkig miste hij daardoor de laatste hongerwinter in zijn geboortestad. Omdat inwoners van de Randstad al vanaf de zomer voornamelijk ‘gekookte’ tulpenbollen op het menu hadden als ontbijt, lunch en diner, wist ‘Henkie’ toen hij bij aankomst een boterham kreeg, niet eens meer hoe brood smaakte. Hij vond speelkameraadjes en reed op een fiets met een incompleet stuur en zonder banden, waarvoor de Duitsers geen belangstelling hadden. Hij was getuige van Dolle Dinsdag en de spannende bevrijding van Linschoten. De nu 84-jarige Huizer heeft na 75 jaar nog steeds contact met de families Vroege in Linschoten en Canada. “Als ik de naam Linschoten hoor word ik blij en heb er alleen maar mooie herinneringen aan. Ik ben de familie Vroege daarom eeuwig dankbaar. Ik denk werkelijk dat zij mijn leven hebben gered.”

Mochten zich op een zolder of oude kast uit de oorlog gebruikte voorwerpen, flyers en andere door vliegtuigen afgeworpen objecten bevinden of illegale blaadjes en vergeelde fotootjes, dan zouden die tentoongesteld worden bij de WO2-expositie te Linschoten. Een datum voor die tentoonstelling is op dit moment nog niet bekend.

Vertel uw herinnering: over ingekwartierde soldaten, razzia’s, hongerwinter, hongertochten, evacués, onderduikers en droppingen en meer in de gemeenten Linschoten en Snelrewaard. Er kan ook anoniem worden opgetekend.
Contactgegevens: Vereniging Oud-Linschoten, tel. 06-49798362. Oral history: J. Severs-Hilgeman, tel. 0348-418426 of jsevershilgeman@planet.nl

Shopbox

Meer berichten