Andere tijden, maar hoe zien de terrassen er straks op de Oudewaterse markt uit? (Foto: archief Margreet Nagtegaal)
Andere tijden, maar hoe zien de terrassen er straks op de Oudewaterse markt uit? (Foto: archief Margreet Nagtegaal) (Foto: M Nagtegaal- archief)

Horeca bereidt zich voor op 1 juni

Op 1 juni mag de horeca zijn deuren en terrassen weer openen als de cijfers van besmettingen met corona dat tenminste toelaten. De anderhalve meter maatregel moet dan ook daar toegepast gaan worden. Net als in alle andere sectoren betekent dat veel creativiteit en aanpassingen. De grote lijnen van de maatregelen worden vanuit het ministerie opgelegd, maar elke plaatselijke gemeente mag ze verder uitwerken. In Oudewater was er deze week een eerste gesprek tussen de gezamenlijke horecaondernemers en de gemeente.

Oudewater – Tussen alle horecaondernemers in ons centrum is er gelukkig goed overleg en wordt veel samengewerkt, vertelt Jasper Faaij van Eetcafé Lumiere. Toen duidelijk werd dat de restaurants en terrassen mogelijk per 1 juni hun deuren weer mogen openen namen zij zelf het initiatief voor een gesprek met de gemeente. Er zijn veel vragen. “Hoe zorgen we ervoor dat alles ordelijk verloopt? Het was altijd al druk op de terrassen. Wie gaat er handhaven? Moeten we afzettingen neerzetten? Mogen we ons terras vergroten?”
Sander Kwakkenbos van 3 Keuken & Bar heeft op de Visbrug niet erg veel ruimte. “Maar de gemeente is echt bereid om mee te denken met ons. Dat is fijn. We gaan deze week een aanvraag indienen met onze wensen. Zelfs een wegafsluiting is bespreekbaar.”
Binnen had Sander samen met zijn team alles al zorgvuldig bekeken. “We hebben alles uitgetekend hoe het kan staan, looproutes en regels voor gebruik van toiletten.”
Hij wacht nu eerst het officiële protocol af van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Zoals het er nu naar uit ziet, mogen er maximaal dertig mensen ontvangen worden, inclusief personeel. En gasten zijn verplicht om zich vooraf te melden en mogen geen ziekteverschijnselen hebben. Jasper Faaij heeft al extra grote dienbladen besteld. “Mensen kunnen het dan zelf er afpakken en de afstand wordt zo gegarandeerd.”
In het gesprek met de gemeente werd duidelijk dat een 'tweetje' waarschijnlijk wel mag (tweepersoonstafel) en een gezin van vier personen aan een gewone tafel ook. Maar zeker is nog niets. Een restauranthouder is verantwoordelijk voor het naleven van de regels en daarop wordt ook gehandhaafd. “Maar ze gaan zeker niet gelijk over tot boetes. Altijd is daar eerst de dialoog en wordt er gezamenlijk naar een oplossing gezocht.”
Sander is erg tevreden over de samenwerking met de gemeente en de goede sfeer onderling. Tot de tijd dat de terrassen en restaurants echt opengaan leveren velen van hen maaltijden thuis. “Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar toch leuk om mensen zo te verrassen en bezig te blijven. Er worden veel diners cadeau gedaan ter gelegenheid van een feest, dan doen we er gezellig een kaartje bij”, vertelt Jasper.
Hij verheugt zich erop dat mensen weer in het restaurant komen eten. “Ik hoop echt dat uit eten gaan straks ook weer heel gezellig is. Want daar gaat het bij ons natuurlijk om.”

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden