Lorena Akse kan in een aparte ruimte klanten helpen die wat extra bescherming willen. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Lorena Akse kan in een aparte ruimte klanten helpen die wat extra bescherming willen. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Alles coronaproof in de kapsalon

Je beseft pas wat je mist als het er niet is. Zoals de kappers bijvoorbeeld. Zeven weken waren ze verplicht gesloten, vanwege de lockdown konden ze hun werk niet meer doen. Gelukkig konden ze twee weken geleden hun deuren weer openen. We kijken bij kapsalon Haar van Akse binnen hoe ze coronaproof werken.

Oudewater – De kapsalon stond op het punt van een verbouwing toen de coronacrisis uitbrak. Lorena Akse vertelt; “We hadden net de zaak voor een week gesloten voor een kleine verbouwing. Nu werden dat dus verplicht zeven weken sluiting.” Alles in de kapsalon is nu coronaproof. “Voorheen stonden er elf kappersstoelen, nu nog maar zes in de salon en één stoel in een aparte ruimte. Deze privéruimte, die voorheen opslag was, hebben we ingericht en kunnen we gebruiken voor klanten die extra bescherming willen of nodig hebben vanwege hun kwetsbare gezondheid.” Lorena vertelt dat de kapsalon veel ruimte heeft en de tussenruimte tussen de stoelen twee meter is. Daardoor waren spatschermen niet nodig. Op de vraag of ze mondkapjes gebruiken zegt ze; “We vragen het aan de klanten zelf. Ze liggen klaar. Maar slechts twee hebben er gebruik van gemaakt.” Er wordt tussendoor natuurlijk steeds hard gesopt om alles weer te desinfecteren. Bij binnenkomst worden de klanten direct naar hun stoel begeleid.
Toen de kapsalon weer open mocht stond de telefoon net als bij andere kappers roodgloeiend en moest je vaak een week wachten voor je kon komen. De eerste twee weken hebben ze zes dagen per week gewerkt van 8.00 in de ochtend tot 21.00 in de avond. “Dat was weer vol aan de bak, maar met elkaar doe je dat gewoon.” De klanten waren natuurlijk heel blij dat hun haar weer geknipt en verzorgt kon worden. “Sommigen zeiden, eigenlijk vind ik het langer wel wat leuker. Dus het mag wel wat langer blijven.” De kapsters hadden natuurlijk veel voldoening in hun werk deze weken, want de klanten waren zo blij dat hun haar weer netjes in model kwam. Omdat de kapsalon in de tijd van de sluiting 40 jaar bestond, kregen ze nu veel bloemen en boeketten. “Het was extra fleurig en feestelijk zo in de zaak, dat gaf een mooi tintje aan het feit dat we weer open konden.” Lorena zegt dat de sfeer in de kapsalon ontspannen is. “In het begin waren de klanten wel wat onzeker nog, maar er is geen sfeer van angst.” Per telefoon wordt gevraag of iemand verkouden is of andere klachten heeft. “Maar mensen bellen zelf ook al vaak af als ze zich niet lekker voelen. Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand met zichtbare klachten binnenkwam.” Het lijkt erop dat de kappers weer gewoon hun werk kunnen doen. De telefoon staat niet meer roodgloeiend en meestal kan je weer snel terecht. De bruidjes laten het nog even afweten. "De meeste stellen hebben het nu uitgesteld," zegt Lorena die zelf wel in vol ornaat het stadhuis onlangs betrad.

Maar voor de rest loopt het in de kapsalon weer bijna als vanouds.

Shopbox

Meer berichten