Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals ‘Naiaden’ in Oudewater. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet? (Foto: Henk Geraedts)
Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals ‘Naiaden’ in Oudewater. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet? (Foto: Henk Geraedts) (Foto: Henk Geraedts)

Wat doet dat hier in Oudewater?

Oudewater - Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals ‘Naiaden’ in Oudewater, maar we lopen er dagelijks aan voorbij. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet? 

BK-informatie plaatst dit jaar kunst in de openbare ruimte op een voetstuk met de hashtag #watdoetdathier. Deze keer doet het vakblad voor beeldend kunstenaars dat met de ‘Naiaden’ van Tine van de Weyer, in 1999 gemaakt in opdracht van de gemeente Oudewater.
In de gracht aan de Waardsedijk staan enkele naar binnen gekeerde wezens. Het zijn mensachtigen die verbinding zoeken met de natuur en ons eigen lichaam. In de Griekse mythologie waren Naiaden waternimfen. Een van de bekendste is Eurydice, de mooiste van de nimfen en geliefde van de tragische held Orpheus. Toen zij stierf, ging hij haar halen in de onderwereld. Hij mocht haar meenemen op één voorwaarde: niet naar haar achteromkijken op de terugweg naar de levenden. Vlak voor het einde, kon Orpheus zich niet bedwingen. Kijken de Naiaden ons daarom ook niet aan?
Stichting BK-informatie verzamelt via Twitter, Facebook, Instagram en de website foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het nu een hangplek? Wat denk je dat het betekent? Ga naar www.watdoetdathier.nl en meld ook een kunstwerk aan.

Shopbox

Meer berichten