Knielen is in


Foto:
De columns van Margreet

Knielen is in

Het is een wat oud begrip. Knielen. Hooguit komt het nog eens van pas als een trouwlustige knielt voor zijn toekomstig echtgenoot. 

Maar zelfs in de kerk, waar het oorspronkelijk vandaan komt, wordt het weinig meer gedaan. Waarschijnlijk zie je alleen in de Rooms Katholiek kerk nog mensen knielen. Het is in ieder geval een daad van opperste vernedering, van afhankelijkheid en devotie. Maar nu, anno 2020, gebeurt het gewoon weer op straat, of in het voetbalstadion.

Graag op de goede manier

De beelden van knielende politieagenten voor een protesterende menigte heb je vast wel gezien. Of de discussie van dit moment in Amerika of de footballspelers mogen knielen terwijl het Amerikaanse volkslied klinkt. De hele hetze rond de voetballers Kaepernick en Reid die als eersten knielden vanwege een vreedzaam protest is je waarschijnlijk bekend. Of je het er wel of niet mee eens bent laat ik even buiten beschouwing. Maar de beelden van knielende politieagenten doen wat met mij. En ook met de omstanders. Als ik zie wat er met een boze en uitzinnige menigte gebeurt zodra de politiemacht tegenover hen op de knieën gaat raakt mij dat diep. Knielen is een positie waarin je niets meer in te brengen hebt. Eigenlijk ben je machteloos en toon je je geheel afhankelijk van de ander. Martin Luther King is er lang geleden al mee begonnen. Knielen uit respect, of als overgave, of zoals nu als protest. In Nederland is tijdens de protesten het knielen ook overgenomen. Natuurlijk mag niemand je dwingen om te knielen. Dat is de omgekeerde wereld. Dat heeft niets meer met die vrijwillige overgave te maken. Dan maak je misbruik van je macht. Dat heet manipuleren en overheersen. Blijkbaar kan knielen makkelijk op twee verschillende manieren gebruikt worden. De wereld zou er wellicht anders uit komen te zien als we meer knielen voor elkaar. Uiterlijk of innerlijk. Maar dan wel op de goede manier natuurlijk!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten