Appels en peren


Foto:
De columns van Margreet

Appels en peren

Eigenlijk was ik van plan om te schrijven hoe mooi Nederland toch is. Vorige week een paar dagen in Drunen geweest en ik genoot. De uitgestrekte Drunense zandduinen en de prachtige bossen zijn echt heerlijk om in te vertoeven. 

Een tochtje op een loopfiets, ach ik ben toch nog niet te oud voor nieuwe dingen, langs de Maas en zijn uiterwaarden en een kort bezoek aan het vestingstadje Heusden. Als je dat dan ook nog doet vanuit een klein gehuchtje dat alleen maar nostalgie uitademt, dan veradem ik; Nederland wat ben je mooi! Ik zeg het vanuit de grond van mijn hart.

Wat zijn we rijk

Lieve mensen wat hebben we toch een prachtig land om in te wonen! Zoveel natuurschoon, zoveel cultuur en zoveel goed verzorgde infrastructuur van bewegwijzering, fietsknooppunten en uitstekende fiets- of wandelpaden. Op je route vaak alleen maar goed verzorgde huizen, prachtige boerderijen en tuinen, een lust om naar te kijken. Nederland wat ben je mooi. Wat ben je rijk met zoveel goede dingen. Wat zijn wij rijk om hier te mogen wonen. We beseffen het ons niet steeds ten volle. Wij kijken nogal eens naar wat we niet hebben, klagen en discussiëren liever over al die dingen die nog wel eens mis gaan. En dat is ook zo, klagen mag van mij best! Maar kijk maar eens naar een land als Libanon en hoe Beiroet er nu bij ligt. Dan weet je ineens weer hoe rijk we hier zijn met een goede regering, die betrokken is en aanwezig is als het misgaat. Met een gezondheidszorg die in grote en kleine calamiteiten zijn werk zo goed mogelijk doet. Dan ben je dankbaar dat je hier mag wonen. Ik weet het. Het is een beetje appels met peren vergelijken. En die vergelijking gaat zeker niet altijd op. Maar ik geloof in dankbaarheid. Dankbaarheid voor zoveel voorrechten in ons kleine Nederland. Wellicht dat velen met mij dat deze zomer ook zullen beamen na een heerlijke en zonnige vakantie in eigen land.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten