Afbeelding
Foto: Provincie Utrecht

Inwoners praten mee over locaties windmolens

Nieuws 1.255 keer gelezen

REGIO • Inwoners van de provincie konden via de online enquête hun invloed uitoefenen op de uiteindelijke plek voor windturbines. De provincie Utrecht wil graag betaalbare én duurzame energie voor haar inwoners. Hierbij is een goede balans nodig tussen zon en wind. 

In oktober 2023 heeft de provincie Utrecht een digitale raadpleging gehouden over windenergie. Die is ingevuld door bijna 7000 deelnemers: inwoners van de provincie en inwoners van gemeenten die grenzen aan onze provincie. 

Daarnaast is er een burgerforum georganiseerd. De deelnemers hieraan zijn door een onafhankelijk onderzoeksbureau geloot uit de inwoners die zich via de digitale raadpleging hadden opgegeven. Om een goede afspiegeling van de bevolking te krijgen is daarbij een selectie gemaakt op basis van leeftijd, opleidingsniveau en geslacht. 

Daarna is gekeken of er een goede spreiding was over de provincie. In totaal hebben ruim 70 inwoners vier dagdelen lang gesproken over de resultaten van de digitale raadpleging en gezamenlijk een advies opgesteld. Zo geven ze bijvoorbeeld aan dat er gekozen moet worden voor locaties die zorgen voor zo weinig mogelijk extra overlast voor mensen, en waar de natuur en dieren er het minst last van hebben. Ook vinden zij dat het beter is om meerdere windmolens bij elkaar te zetten.

Het is belangrijk om duidelijk te hebben in welke gebieden windenergie mogelijk is. Daarbij is ook de mening van de Utrechtse inwoners van belang. Bijvoorbeeld door de vraag uit de enquête “Vind je het belangrijk dat er vooral rekening wordt gehouden met geluid of juist dat het nodige aantal eerlijk wordt verdeeld over de gemeenten?” te beantwoorden.

Er wordt al veel energie opgewekt met windmolens en zonnepanelen, maar er is meer nodig om in 2030 te voldoen aan de afspraak die de 26 gemeenten en provincie eerder maakten. De uitkomsten van het onderzoek van de provincie worden aangeboden aan de gemeenten. Zij, en de provincie, kunnen die informatie gebruiken om te bepalen wat geschikte locaties zijn voor windenergie.

Inwoners uit de provincie Utrecht en gemeenten om de provincie heen konden de raadpleging invullen. Hoe meer meedoen, hoe meer informatie, aldus de provincie.

In deze raadpleging wil de provincie weten wat inwoners in het algemeen belangrijk vinden bij windenergie in de hele provincie. Het gaat hier niet om concrete locaties.

.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37