Tiny Lempers (rechts) en de zussen Severs bezig met vervaardiging van mutsen en onderkleding. Meer handige 'kleermaker' kunnen zich melden. (Tekst en foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Tiny Lempers (rechts) en de zussen Severs bezig met vervaardiging van mutsen en onderkleding. Meer handige 'kleermaker' kunnen zich melden. (Tekst en foto: Janneke Severs-Hilgeman)

'Dat dóe je gewoon voor je dorp'

  Historie

Linschoten - Klederdracht of streekdracht is de traditionele kleding die lang geleden in Nederland door een groot deel van de bevolking werd gedragen. In de provincies Utrecht en Zuid-Holland droeg men de boerendracht. Het was een sobere dracht. Al vele decennia lang maakt deze streekdracht in de regio geen deel meer uit van het gewone straatbeeld. Voor Vereniging Oud-Linschoten (VOL) de reden om tijdens Open Monumentendag (OMD), de Dorpstraat, met behulp van plaatselijke streekdracht en oude gebruiksvoorwerpen omstreeks honderd jaar terug te gaan in de tijd.

Maar voordat het zaterdag 9 september monumentendag is moet er nog heel wat werk verzet worden. Om het plan te kunnen realiseren, werd door de VOL medewerking gevraagd aan (oud-) Linschotenaren. Rond vijftig figuranten en vrijwilligers meldden zich enthousiast aan. Personages uit het dorp, op vergeelde foto's dienen als voorbeeld.
Behalve transportmiddelen en gebruiksvoorwerpen, zoekt de VOL ook naar kleding en schoeisel uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Natuurlijk wordt door de historische vereniging rekening gehouden met schaarste aan materiaal van toen. Voor 1940 was het al een arme tijd. Kleding werd meestal tot de laatste draad afgedragen, het grootste deel van de bevolking liep op klompen. Met de hoopvolle gedachte dat mogelijk in kasten of op zolders in de provincie Utrecht/Zuid-Holland, nog oude kleding wordt bewaard, doet de VOL een dringend verzoek voor alles wat met de oude streekdracht te maken heeft. Voor zowel mannen (pilowkatoen of manchester broeken) als vrouwen en kinderen en naar tweedehands bretels, petten of mutsjes (katoenen tule of gehaakt), schoenen en klompen.
Een aantal vrijwilligers is alvast begonnen met het namaken van oude streekdracht. Wil Hogendoorn heeft de eerste gebreide omslagdoeken en kniekousen al klaar liggen voor gebruik. Niet voor haar zelf maar voor hen die in streekdracht zullen gaan. "Het is gewoon een heel leuk plan en daarom heb ik me aangemeld", legt de Linschotense uit. Een paar straten verderop in het 'atelier' van Tiny Lempers werd door haar, en de zussen Corry en Elly Severs, alvast een begin gemaakt met de productie van witkatoenen klepbroeken, onderrokken, schorten en mutsjes, want: "Dat dóe je gewoon voor je dorp". Dit is nog maar het begin want er moet hoe dan ook, nog bovenkleding komen. Voorlopig is er dringend behoefte aan witte katoenen lakens, omdat de garderobe nog lang niet compleet is. Handige 'kleermakers' kunnen zich natuurlijk ook aanmelden via jeannette@jjhuizenga.nl, 0348 417980 en 06 20248426.

Shopbox

Meer berichten