Het oude stadhuis is als enige stadhuis aan de rand van de stad gebouwd en was dus slecht verdedigbaar. (Foto: PR)
Het oude stadhuis is als enige stadhuis aan de rand van de stad gebouwd en was dus slecht verdedigbaar. (Foto: PR)

Wat weet Oudewater eigenlijk van Montfoort?

  Historie

Oudewater - De Geschiedkundige Vereniging Oudewater houdt een bijzondere bijeenkomst op maandag 12 juni met als onderwerp:'Wat weten we eigenlijk van Montfoort?'. Deze lezing wordt gegeven door Peter Versloot.

Veel mensen rijden vaak snel door Montfoort heen. Molen de Valk valt niet te missen en werd door de Tour de France 'wereldberoemd'. Misschien vangen zij ook een glimp op van het Kasteel Montfoort. Maar Montfoort heeft veel meer te bieden: topmonumenten zoals de Commanderije van St. Jan, het Oude Stadhuis en de St. Janskerk. Is het bijvoorbeeld bekend dat dat het Oude Stadhuis het enige oude Nederlandse stadhuis is dat - slecht verdedigbaar - aan de rand van de stad is gebouwd? Dat de St Janskerk eerst nog veel hoger was? Wat de functie van een Commanderije was? Waar komt de bijnaam knopendraaiers vandaan? Bezoekers horen de verhalen van de ondergrondse gangen in Montfoort en de uitkomsten van recente archeologische onderzoeken. En van de roemruchte burggraven die hun stempel op de geschiedenis drukten.

Peter Versloot is voorzitter van de werkgroep Montfoort van de Stichting Hugo Kotestein, bestuurslid van Stichting Behoud Monumenten Montfoort en Linschoten en van de Stichting Open Monumentendag Montfoort en lid van de monumentencommissie Montfoort

De lezing wordt gehouden in het Zalencentrum aan de Westsingel 2 in Oudewater en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Voor niet-leden is de bijdrage 2,50 euro.

Shopbox

Meer berichten