Foto:
Foto's van vroeger

Het Oudemannenhuis

  Historie

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit de regio. We weten vanuit de reacties die we ontvangen dat u ze waardeert. Deze week kregen we een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? Schroom dan niet om deze foto te delen via deze rubriek. U doet er veel andere lezers een plezier mee. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

De huidige Mannenhuisstraat in de binnenstad van Montfoort is vernoemd naar het bejaardentehuis voor mannen dat zich vroeger in deze straat bevond. Het Rooms katholieke mannenhuis werd al in 1505 gebouwd en had een kapel aan de achterzijde. De naam van de straat wordt echter pas voor het eerst gebruikt in de 17e eeuw. In 1794 werd het pand een gecombineerd mannen en vrouwenhuis.
Het huis met de Kapel kwamen in 1908 voor op de lijst van Nederlandse Monumenten van geschiedenis en kunst. Maar helaas heeft die monumentenstatus het oude mannenhuis geen garantie gegeven voor behoud voor de toekomst. Het mannenhuis werd vorige eeuw gebruikt door de gebroeders Hoefs voor de opslag van de steenkolen briketten. Daarna was in 1966 het oude pand rijp voor de sloop, ook al woonden er veel vleermuizen onder het oude dak. In 1967 werd het pand gesloopt. Jammer, ook al werd de omgeving van de Mannenhuisstraat veel lichter. Inmiddels staan er woningen op het terrein.

Shopbox

Meer berichten